Αναρτήσεις

Λευκή οινοποίηση

Εικόνα
Λευκή οινοποίηση, μόνον για ειδικούς οίνους υψηλής ποιότητας.  Στην κλασσική λευκή οινοποίηση οινοποιούμε ξεχωριστά τις ποικιλίες, ιδιαίτερα τις πολύ αρωματικές (π.χ. Μοσχούδι, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Gewurztraminer, Chardonnay, Malvasia), ώστε να αναδείξουν το αρωματικό τους δυναμικό, ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να συνοινοποιηθούν, αρκεί να έχουν παρόμοια ημερομηνία ωρίμανσης. Μετά την υποδοχή των λευκών σταφυλιών γίνεται αποβοστρύχωση, έκθλιψη και στη συνέχεια η σταφυλομάζα οδηγείται σε πνευματικό πιεστήριο ή απλό πιεστήριο. Παράλληλα με την έκθλιψη διοχετεύουμε υγρό θειώδες με δοσολογία 50-60 γρ/τόνο. Στο πιεστήριο προσθέτουμε ένζυμα πιεστηρίου για γρήγορο διαχωρισμό των λασπών (βαριές λάσπες) αργότερα στις δεξαμενές. Εξαίρεση στη διαδικασία αποτελεί ο διαφορετικός χειρισμός της σταφυλομάζας των αρωματικών ποικιλιών στις οποίες εφαρμόζουμε προζυμωτική εκχύλιση με ψύξη. Ο πιο εύκολος τρόπος ψύξης, για όσους δεν διαθέτουν σύστημα ψύξης και ειδικές ψυχόμενες δεξαμενές είναι κατα

! Agiorgitiko Magavali winery

Εικόνα
Όσα πρέπει νά γνωρίζει κάποιος γιά τήν υπέροχη ποικιλία Αγιωργήτικο ερυθράς οινοποίησης πού έχει κατακτήσει παγκόσμια τήν πρώτη θέση ανάμεσα στην ισορροπία των χαρακτηριστικών του. Χαρακτηριστικά Η ποικιλία συνήθως δίνει κρασιά μετρίου σώματος και οξύτητας, με μέτριες, μαλακές τανίνες. Το χρώμα στο ποτήρι ποικίλει από απαλό ροδί μέχρι μέτριο τριανταφυλλί, όταν μιλάμε για ροζέ. Στις κόκκινες εκδοχές το χρώμα μπορεί να ποικίλει από μέτριο- πορφυρό, όταν είναι φρέσκο, και μέτριο+ ρουμπινί, όταν παλαιώνει. Τα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα μικρά κόκκινα φρούτα όπως φράουλα, κεράσι, βατόμουρο και η καραμέλα γάλακτος που τα συναντά κανείς στα πιο φρέσκα ερυθρά ή ροζέ κρασιά. Στα αρώματα της μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ ακολουθούν  τα αρώματα ξηρών καρπών, καπνού και καφέ. Στα επιδόρπια κρασιά από Αγιωργίτικο τα αρώματα σταφίδας, μόκας και αποξηραμένου δαμάσκηνου κλέβουν την παράσταση. Ένα  Αγιωργήτικο k

Η διαλογή των σταφυλιών εσοδείας 2017

Εικόνα
Αγαπητοί φίλοι του μαγικού κόσμου του Αμπελιού, Σεπτέμβρης, ο μήνας των ζυμώσεων και των αναβρασμών. Ενόσω γράφονται ετούτες εδώ οι γραμμές, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχει ξεκινήσει ο τρυγητός, μούστοι βράζουν στις δεξαμενές και στα βαρέλια μπαίνουν τα πρώτα, προς παλαίωση κρασιά. Η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα είναι μικρότερη, λόγω της μειωμένης παραγωγής σταφυλιών εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ευελπιστούμε όμως να είναι ποιοτικότερη. Εξάλλου ένα ανεξερεύνητο πεδίο είναι ο οινόκοσμος της χώρας μας, μια αληθινή παιδική χαρά για τους λάτρεις του είδους. Πρόσφορο έδαφος για πειραματισμούς, που επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις για τους οινολάτρεις. Η αίσθησή μας για τον φετινό τρύγο, είναι πως θα πάει τα οινικά πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Διότι πλέον οινολόγοι και οινοποιοί πατούν γερά στα πόδια τους, έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους κι είναι έτοιμοι και ορεξάτοι να περάσουν στο επόμενο level. Σύντομα θα σας έχουμε περισσότερα νέα, σχετικ
Εικόνα
Στο οινοποιείο μας Magavali winery μόνο από τούς αμπελώνες μας, Διακρίνουμε την οξειδωτική παλαίωση στο βαρέλι και την αναγωγική στο μπουκάλι. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν παλαιώνουν όλοι οι οίνοι. Εμείς φτιάχνουμε τα κρασιά μας για να έχουν δυναμικό παλαίωσης. Οίνοι με υψηλό αλκοολικό τίτλο και φαινολικό δυναμικό (καλό χρώμα και καλές ταννίνες-στυφάδα), ικανοποιητική οξύτητα μπορούν να παλαιώσουν σε ξύλινα βαρέλια.  Στην οξειδωτική παλαίωση η ευεργετική επίδραση της ελεγχόμενης εισόδου οξυγόνου μέσα από τους μικροπόρους του βαρελιού, η ταυτόχρονη εξάτμιση αλκοόλης και νερού και η ανταλλαγή συστατικών ανάμεσα στο κρασί και στο ξύλο δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μέγεθος του βαρελιού, το είδος του ξύλου από το οποίο έχουν κατασκευαστεί (δρυς, καστανιά, ρόμπολλο κ.α.), το κάψιμο του ξύλου και το επίπεδο καψίματος, η προέλευση του ξύλου και η επεξεργασία που έχει υποστεί, η διάρκεια παλαίωσης, η τακτική απογέμιση, καθώς και η ηλικία του βαρελιού (φορές επανάχρησης) διαμο
Εικόνα
Φτάσαμε λοιπόν στο κρίσιμο σημείο της οινοποίησης, την αλκοολική ζύμωση, και θέλετε να μάθετε τα μυστικά της σωστής οινοποίησης της διαδικασίας δηλαδή μετατροπής του φρέσκου χυμού σταφυλιών (γλεύκους) σε κρασί;  Αυτή προκαλείται από τις ζύμες, μονοκύτταρους οργανισμούς που βρίσκονται στον φλοιό του σταφυλιού και έχουν πλέον περάσει στο σταφυλοπολτό. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ζύμες με τις οποίες εμβολιάζεται το γλεύκος, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της ζύμωσης και των επιθυμητών χαρακτηριστικών του κρασιού που θα παραχθεί. Αν δεν γίνει προσθήκη ζυμών από τον παραγωγό η αλκοολική ζύμωση λέγεται φυσική, ενώ αλλιώς ελεγχόμενη. Η κυριότερη δουλειά των ζυμών είναι να μετατρέψουν το γλυκό χυμό του σταφυλιού και πιο συγκεκριμένα τα σάκχαρά του, σε αλκοόλη. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργεί φυσαλίδες. Αυτές ανεβάζουν τους φλοιούς στην επιφάνεια των δεξαμενών όπου σχηματίζουν πυκνό «καπέλο».  Η διόρθωση του γλεύκους, γίνεται με: αύξηση
Εικόνα
Σε μία κοιλάδα από τις ομορφότερες από την Ζήρεια έως την Σκοτεινή τού νομού της ορεινής Αργολίδας, όπου Καλλιεργούμε το αγιωργίτικο και το κρυστάλλινο Μοσχοφίλερο στο Magavali winery, σας παρουσιάζουμε μία υπέροχη άποψη, όσο φτάνει το μάτι! Σάς προσκαλούμε σε μία επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης στο οινοποιείο μας, να μοιραστούμε μαζί την στιγμή τής απόλαυσης των οίνων καθώς και τις μαγικές εικόνες τού τόπου. Magavali winery Greece 🇬🇷 Βασίλειος Μαγκάβαλης
Εικόνα
Με άποψη από τον αμπελώνα μας στην Σκοτεινή Αργολίδας, ποικιλία Αγιωργίτικο ερυθρό, σας ενημερώνουμε για την φροντίδα των πρέμνων πού πρέπει να ελέγχουμε τακτικά με ελαφρά άρωση στο έδαφος  έτσι ώστε να κλείσουμε τις ρογμές που δημιούργησε η βροχή και ο ήλιος, συγκρατώντας την πολύτιμη υγρασία κοντά στις ρίζες των φυτών. Η απαραίτητη προϋπόθεση τής υγρασίας κατά την διάρκεια της ωρίμανσης είναι ή εξής : Βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την πρόωση των σακχάρων ως προς τα σταφύλια 🍇 λόγο τής αραίωσης των σακχάρων ο καρπός ανεβάζει μπομέ σε λιγότερο χρονικό διάστημα, φυσικά αν το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες ανά περιοχή. Καλό περίπατο λοιπόν στους ελληνικούς αμπελώνες, καλή επιτυχία σε όλους τους φίλους, συναδέλφους με καλές εσοδείες και καλό τρύγο. Magavali winery Skotini argolis pelloponisos Greece 🇬🇷