ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ



Η Λαογραφία στέκει επάνω σε ρίζες πανάρχαιες και το ένστικτο της επιβίωσης αναζητά κάποια μορφή απόλαυσης.

Ο Διόνυσος συνηγορεί και συμμετάσχει εις το αισθητόν, μέσα από την δημιουργική του έκφραση και την ανάδειξη μιας γήινης έκφρασης... της ΓΕΥΣΗΣ!

(Αποδεικνύοντας ότι η γαστρονομία είναι βασικό στοιχείο του Ελληνικού Πολιτισμού!) 

Όταν η Γη δόμησε πάνω στο χώμα της σταφύλι κι αυτό αναπτύχθηκε μέσα στ' αμπέλι, εκεί φανερώθηκε το Έργον, όπου η Αμπελουργία "καλλιέργησε τον Ελληνα" πάνω στην Γη, μαζί με όλα τα παράγωγα του Διονυσιακού σταφυλιού. Το πρώτο εξ' αυτών είναι ο μούστος, προϊόν σύνθλιψης του σταφυλιού, το οποίο πριν διανύσει την ζυμωτική πορεία του προς την δημιουργία του αιθέριου οίνου, χρησιμοποιήθηκε για την εμφάνιση ενός ευφραντικού γκυκίσματος που ονομάστηκε Μουσταλευριά! 

Οι πρόγονοί μας την αγαπούσαν τόσο, ώστε στην Μινωική Κρήτη είχαν ανακαλύψει τον τρόπο να απολαμβάνουν μουσταλευριά όλο τον χρόνο: Αφού την παρασκεύαζαν, την άπλωναν σ' έναν δίσκο, την έκοβαν σε ισομεγέθη κομμάτια, τα στεγνωναν κάτω από τον ήλιο και τα διατηρούσαν σε μεγάλα πήλινα βάζα για πολλούς μήνες.

Κι η Μουσταλευριά, ως γλύκισμα με ρίζες πανάρχαιες, εξακολουθεί να είναι το παραδοσιακό φθινοπωρινό μας κέρασμα - κέρας ψυχής κι επισκεπτών αξία. 

Βασικό υλικό της είναι ο χυμός σταφυλιών του τρύγου (μούστος) ο οποίος αναμιγνύεται με αλεύρι, μέλι, ξηρούς καρπούς και δίνει ένα υπέροχο μυρωδάτο, κρεμώδες επιδόρπιο, που εξακολουθεί να είναι η ετήσια, εποχιακή Σπονδή της αμπέλου στον Διόνυσο. 

Το πρώτο όνομα του γλυκίσματος ήταν Οινούτα (εκ της οινικής του βάσης) και συνέχισε την πορεία του μέσα στον χρόνο ως Μουσταλευριά, Μουστόπιτα, Πάστελος, Κουρκούτα, Κεφτέρια ή Παλουζές (στην Κύπρο)... Αμέτρητα τα ονόματα, ανάλογα με την περιοχή, όσο αμέτρητα ειναι και τα χρόνια που εξακολουθεί να γλυκαίνει τον ουρανίσκο των Ελλήνων και να ευφραινει την μνήμη τους. 

Απο τότε έως σήμερα ... γιατί μέσα στην Ελληνική ψυχή μας τίποτα δεν άλλαξε, όσο κι αν οι καιροί γίνονται σκληρότερο, μεταλλάσσοντας την ουσία προς το ανούσιον. Ζύμωση είναι κι αυτή! 

Εύχομαι Καλό Φθινόπωρο, με δύναμη Διονύσου για την πολύπαθη Ελλάδα μας και για τους Έλληνες που δοκιμάζονται!

Βασίλειος Μαγκάβαλης

Οικογενειακή επιχείρηση 

Magavali winery 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή