Στο οινοποιείο μας Magavali winery μόνο από τούς αμπελώνες μας, Διακρίνουμε την οξειδωτική παλαίωση στο βαρέλι και την αναγωγική στο μπουκάλι. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν παλαιώνουν όλοι οι οίνοι. Εμείς φτιάχνουμε τα κρασιά μας για να έχουν δυναμικό παλαίωσης. Οίνοι με υψηλό αλκοολικό τίτλο και φαινολικό δυναμικό (καλό χρώμα και καλές ταννίνες-στυφάδα), ικανοποιητική οξύτητα μπορούν να παλαιώσουν σε ξύλινα βαρέλια.
Στην οξειδωτική παλαίωση η ευεργετική επίδραση της ελεγχόμενης εισόδου οξυγόνου μέσα από τους μικροπόρους του βαρελιού, η ταυτόχρονη εξάτμιση αλκοόλης και νερού και η ανταλλαγή συστατικών ανάμεσα στο κρασί και στο ξύλο δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μέγεθος του βαρελιού, το είδος του ξύλου από το οποίο έχουν κατασκευαστεί (δρυς, καστανιά, ρόμπολλο κ.α.), το κάψιμο του ξύλου και το επίπεδο καψίματος, η προέλευση του ξύλου και η επεξεργασία που έχει υποστεί, η διάρκεια παλαίωσης, η τακτική απογέμιση, καθώς και η ηλικία του βαρελιού (φορές επανάχρησης) διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση επανάχρησης παλιών βαρελιών, τα βαρέλια στέλνονται για ξύσιμο και κάψιμο εσωτερικά. Στη συνέχεια απολυμαίνονται με παστίλιες θείου που τις καίμε μέσα στα βαρέλια (θειαφοκέρια). Προηγείται χτύπημα των στεφανιών, φούσκωμα των βαρελιών και καλό πλύσιμο. Έτσι με αυτή την τακτική μπορούμε νά έχουμε έναν εξαιρετικά μεγάλο οίνο πού αξίζει να διατηρούμε στήν κάβα μας, σε κάθε σπίτι για ιδιαίτερες απαιτήσεις η στιγμές της ζωής μας.
Βασίλειος Μαγκάβαλης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου