Λευκή οινοποίηση
Λευκή οινοποίηση, μόνον για ειδικούς οίνους υψηλής ποιότητας. Στην κλασσική λευκή οινοποίηση οινοποιούμε ξεχωριστά τις ποικιλίες, ιδιαίτερα τις πολύ αρωματικές (π.χ. Μοσχούδι, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Gewurztraminer, Chardonnay, Malvasia), ώστε να αναδείξουν το αρωματικό τους δυναμικό, ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να συνοινοποιηθούν, αρκεί να έχουν παρόμοια ημερομηνία ωρίμανσης. Μετά την υποδοχή των λευκών σταφυλιών γίνεται αποβοστρύχωση, έκθλιψη και στη συνέχεια η σταφυλομάζα οδηγείται σε πνευματικό πιεστήριο ή απλό πιεστήριο. Παράλληλα με την έκθλιψη διοχετεύουμε υγρό θειώδες με δοσολογία 50-60 γρ/τόνο. Στο πιεστήριο προσθέτουμε ένζυμα πιεστηρίου για γρήγορο διαχωρισμό των λασπών (βαριές λάσπες) αργότερα στις δεξαμενές. Εξαίρεση στη διαδικασία αποτελεί ο διαφορετικός χειρισμός της σταφυλομάζας των αρωματικών ποικιλιών στις οποίες εφαρμόζουμε προζυμωτική εκχύλιση με ψύξη. Ο πιο εύκολος τρόπος ψύξης, για όσους δεν διαθέτουν σύστημα ψύξης και ειδικές ψυχόμενες δεξαμενές είναι ...