Αναρτήσεις

Εικόνα
Δημιουργούμε το μέλλον με στόχο την ποιότητα πού θα στιγματίσει το Οινοποιείο μας.  Αγιωργίτικο εσοδείας  του 2011, στο κτήμα magavali winery μετά από την ολοκλήρωση φυσικής ωρίμανσης 36 ολόκληρους μήνες σε ειδικά Δρύινα Γαλλικά βαρέλια στα κελάρια τού οινοποιείου μας και την απαραίτητη παραμονή 12 μηνών σε πλάγια θέση στα κελάρια μας ωσ' ότου πραγματοποιηθεί η απαραίτητη αναγωγή του οίνου... Ύστερα  θα το διαθέσουμε στις κάβες για να μοιραστούμε μαζί το υπέροχο μπουκέτο 💐 των αρωμάτων πού δημιούργησαμε από τους εκλεκτούς αμπέλώνες μας στην Σκοτεινή τού νομού Αργολίδας. Μεθυστικά Ο οινοποιός Βασίλειος Μαγκάβαλης 
Εικόνα

16/10/2017

Εικόνα
Οι κλιματολογικές συνθήκες της εσοδείας 2017 χαρακτηρίστηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις αλλαγές που φέρνει η νέα κλιματική πραγματικότητα: Πιο ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά το καλοκαίρι. Με αυτή τη διαπίστωση ξεκινά το Δελτίο Τρύγου που εξέδωσε για το 2017 ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και συμπληρώνει στη συνέχεια πιο αναλυτικά και για την ελληνική επικράτεια, αλλά και για τις επιμέρους αμπελουργικές ζώνες: "Οι περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας είχαν πιο ψυχρό χειμώνα, πιο θερμό καλοκαίρι και παρατεταμένη ανομβρία. Ο Ελληνικός αμπελώνας απάντησε στα νέα δεδομένα με μικρότερη παραγωγή, υγιή σταφύλια, σπουδαία φαινολική ωριμότητα. Οι Ελληνικές ποικιλίες αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά καθώς είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε παρόμοιες συνθήκες. Έτσι, η εσοδεία 2017 θα είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, τη Νεμέα, τη Μαντινεία, τη Νάουσα. Τέλος, ιδιαίτερα μικρ

Skotini argolis

Εικόνα
Άποψη από το Οινοποιείο magavali winery  Στην Σκοτεινή τού νομού Αργολίδας.  Εδώ αγαπητοί φίλοι και φίλες  το κάθε τι είναι είναι παραμυθένιο, μυθικό, απίστευτο, θαυμαστό - μα ωστόσο αληθινό. Η πρώτη ματιά και η πρώτη εικόνα μου απ' την Σκοτεινή, μια γη που αμέσως με συναρπάζει.  Τούτο το μέρος ίσως να 'ναι και το αρχαιότερο στην Ελλάδα. Η κοιλάδα της Σκοτεινής... Έτσι φαντάζει.  Έχει μία αρχέγονη ποιότητα, μια ακινησία που γοητεύει αλλά και γιατρεύει. Η γη της Σκοτεινής τού νομού Αργολίδας – που είναι η πιο φιλική γη που έχω δει μέχρι τώρα σ' όλες μου τις περιπλανήσεις - είναι κοντά μου.  Να διασχίσεις αυτό το τοπίο μ' ένα αυτοκίνητο είναι σαν όνειρο, Κάθε μια ανακάλυψη φαίνεται παιδαριώδης, τώρα περισσότερο από ποτέ. Η Σκοτεινή είναι ένα ορεινό μεγαλοχώρι της Αργολίδας, 60 χιλιόμετρα περίπου από το Άργος και ανήκει στο Δήμο Άργους-Μυκηνών. Ο οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων, είναι περιτριγυρισμένος από βουνά που χωρίζουν την Αργ

Magavali winery

Εικόνα
Αν και στις καθημερινές μας σχέσεις, είναι κρίμα να παραμένουμε απόλυτοι ή κάθετοι σε θέματα που εξελίσσονται και αλλάζουν στο χρόνο, εντούτοις στον χώρο της Oινογνωσίας μια κάθετη δοκιμή ενός συγκεκριμένου κρασιού σε διαφορετικές σοδιές, είναι πάντα ενδιαφέρουσα και καλοδεχούμενη.  Πρόκειται για την συνεχή προσπάθεια κάθε οινοπαραγωγού να αντιμετωπίσει οινο-λογικά τις τυχόν  κλιματικές αντιξοότητες μιας χρονιάς, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα την γνώση και την εμπειρία για να αναδείξει τα γευστικά χαρακτηριστικά της περιοχής του!  Έτσι λοιπόν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το magavali winery μπορούμε μαζί να κάνουμε την μοναδική αυτή απόλαυση γεύσεων πραγματικότητα. Μια εκδρομή στην Σκοτεινή τού νομού Αργολίδας φτάνει να γευτείτε τα κατά εσοδείας παλαιούς και νέους οίνους από την ιδιωτική μας συλλογή καθώς και οίνους που ήδη παλαιώνουν σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.  Μεθυστικά  Βασίλειος Μαγκάβαλης 
Εικόνα
Ενώ η σηγκομηδή των σταφυλιών πραγματοποιήθηκε, τώρα μένει η συνέχιση της φροντίδας των πρέμνων τής αμπέλου. Το ημερολόγιο τού αμπελουργού μάς συμβουλεύει πώς πρέπει να εφαρμοστεί η επιλογή για την σωστή λίπανση καθώς και η ελαφρά άροση στο χώμα. Να τονίσω εδώ ότι δεν εφαρμόζουμε ότι κάναμε πέρσι η τα προηγούμενα χρόνια, διότι οι καιρικές συνθήκες και το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά! Καλό θα είναι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε την άροση αμέσως μετά την οργανική λίπανση για να αποφύγουμε τυχόν εξουδετέρωση από τις ακτίνες του ήλιου, επίσης η πούδρα στο χούμο μετά από την άροση συγκρατεί την υγρασία πού πλέον είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το αμπέλι. Ώρα λοιπόν για να κάνουμε την θεωρία πράξη γιατί το καλό κρασί εκλεκτοί φίλοι και φίλες τού magavali winery Γίνεται στο αμπέλι. Καλή επιτυχία λοιπόν Μεθυστικά Βασίλειος Μαγκάβαλης 
Εικόνα
Τι σημαίνει το να ασκεί κάποιος το επάγγελμα ή την τέχνη του οινολόγου! Πολλοί νομίζουν ότι ο οινολόγος είναι κάποιος που απλά δοκιμάζει το κρασί. Ένας ολοκληρωμένος οινολόγος θα πρέπει να ασχολείται με το αμπέλι.  Όχι μόνο να ελέγχει πότε θα γίνει το πότισμα ή το ράντισμα σε συνεργασία με τον γεωπόνο, αλλά και να ξεχωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή.  Αναλαμβάνει  την οινοποίηση, ανάλογα με την ποικιλία, το αμπελοτεμάχιο και την ωριμότητα του σταφυλιού που θα παραλάβει. Δεν ακολουθεί κάποια συνταγή και κάθε χρόνο προσαρμόζει τις οινοποιητικές τεχνικές στα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης σοδειάς. Καλείται να πάρει αποφάσεις, σε τι θερμοκρασία θα γίνει η ζύμωση, τι πίεση θα ασκήσουμε στα σταφύλια, τι είδους βαρέλια θα χρησιμοποιήσουμε, πόσο καιρό θα μείνει στα βαρέλια και φυσικά πώς θα γίνει το «μπλεντάρισμα», δηλαδή ο συγκερασμός των ποικιλιών στις δεξαμενές. Όλο το καλοκαίρι είμαστε στο αμπέλι, για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη, το κρασ