Αναρτήσεις

Το αμπελοτόπι

Εικόνα
Το αμπελοτόπι Το αμπελοτόπι είναι ζώνη της οποίας το σύνολο των προϊόντων παρουσιάζει κοινά, πρωτότυπα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από εκείνα όμορων περιοχών.  Ένα αμπελοτόπι μπορεί να ταυτίζεται με τη ζώνη ονομασίας προέλευσης ή μέρος αυτής (στα αγγλικά, αμετάφραστο, και στα γαλλικά: terroir).  Το οινοπέδιο, αντίθετα, είναι μια «ζώνη μέσα στη ζώνη», δηλαδή συγκεκριμένα χωράφια μέσα σε μία ευρύτερη αμπελουργική ζώνη ποιότητος, τα όποια έχουν αποδείξει διαχρονικά πως έχουν την ικανότητα να παράγουν σταφύλια, το κρασί των οποίων είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση καλύτερο από άλλα της ίδιας περιοχής. (Στα αγγλικά: growth, στα γαλλικά: cru). Στη Σκοτεινή Αργολίδος καλλιεργούμε το Αγιωργίτικο ερυθράς Οινοποίησης σε ανώτερα επίπεδα ποιότητας Cava, προέρχεται από σταφύλια αναγεννητικής καλλιέργειας καί παλαιόνοντάς το σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Η περιοχή βρίσκεται εντός ζώνης τής Νεμέας καί  παράγει σταφύλια 🍇 Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος.. Family business  Magava

Αγιωργίτικο 🍇 Magavali winery 🍷

Εικόνα
Αγιωργίτικο 🍇 Magavali winery 🍷   Στη γλώσσα του κρασιού οι όροι «παλαίωση» και «παλαιωμένος» δεν έχουν το συνηθισμένο νόημα του «φθαρμένου, που υπονοεί την εξασθένιση κάποιων προτερημάτων. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές η παλαίωση ενός κρασιού για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το τελειοποιεί, ελαττώνοντας για παράδειγμα την οξύτητά του, στρογγυλεύοντας τις ταννίνες του, εκλεπτύνοντας το μπουκέτο του. Έτσι, η παλαίωση των οίνων δεν είναι στην πραγματικότητα παρά η (ελεγχόμενη) φυσιολογική τους εξέλιξη που περιλαμβάνει διάφορα στάδια ανάλογα με τον τύπο του κρασιού. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται και εκλέπτυνση και χωρίζεται σε δύο φάσεις, την ωρίμαση και τη φυσική παλαίωση. (Στα αγγλικά: ageing, στα γαλλικά: viellissement). Η ωρίμαση (και όχι «ωρίμανση», όπως συχνά γράφεται*), ξεκινά από τη στιγμή που ο μούστος γίνει κρασί και σταματά με την εμφιάλωση. Η ωρίμαση περιλαμβάνει διάφορες οινολογικές διαδικασίες (μεταγγίσεις, κολλάρισμα, φιλτράρισμα) και την παραμονή του κρασ

βιοδυναμικά κρασιά

Εικόνα
Δημιουργούνται μεγάλα κρασιά  στα βαρέλια, όπως μία ποιοτική ζωή,  ακολουθούν τούς ίδιους ρυθμούς...  Όταν συνδυάζει κανείς και τά δύο ✌  Τότε γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας 💕 Συχνά ακούμε για βιοδυναμικά κρασιά, βιοδυναμική καλλιέργεια και ιστορίες για κέρατα και γεμάτα φεγγάρια. 1) Τι είναι όμως η βιοδυναμική οινοποίηση; Η βιοδυναμική οινοποίηση υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για τη γεωργία, βασιζόμενη στην παρακολούθηση της πορείας των ουρανίων σωμάτων (το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια). Όλες οι βιοδυναμικές γεωργικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το σεληνιακό κύκλο, ακολουθώντας την πεποίθηση ότι ορισμένες ημέρες είναι καλύτερες για ορισμένες γεωργικές εργασίες και τελετουργίες από άλλες και ότι η πραγματοποίησή τους την κατάλληλη στιγμή αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης υπάρχουν εννέα διαφορετικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ως λίπασμα προκειμένου ένα κρασί να είναι βιοδυναμικό, συμπεριλαμβανομένης της ταφής κεράτων αγελά

κρασιά εναλλακτικών πρακτικών

Εικόνα
Η φιλοσοφία και οι φυσικές επιστήμες ήταν οι σταθερές που δημιούργησαν μια «νέα κατάσταση του ανθρώπου μέσα στον κόσμο» και τον έκαναν να τον δει με άλλη ματιά. Ο άνθρωπος έπαψε να είναι στη φύση. Η φύση αποτελούσε πλέον όχι μόνο αντικείμενο επιστημονικής γνώσης, αλλά και τεχνικής εκμετάλλευσης. Ο θρίαμβος όμως αυτός της επιστήμης και η τεχνολογική πρόοδος θα σήμαινε παράλληλα τη συνειδητοποίηση του πεπερασμένου της φύσης. Στο εφεξής, η επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτήν. Η προοδευτική μείωση των φυσικών αποθεμάτων του πλανήτη, οι κάθε είδους μολύνσεις του περιβάλλοντος, η δημογραφική έκρηξη κ.ά., φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο το θέμα του σεβασμού στο περιβάλλον και της προστασίας του. Όποια και αν είναι η «χρήση» του περιβάλλοντος και της φύσης απαιτούν αυτόν το σεβασμό, αρχής –ίσως– γενομένης από την εκμετάλλευση της γης για καλλιέργεια, που εκτός των άλλων, οδηγεί σε βρώσιμα και πόσιμα απ

Η θρεπτική αξία των σταφυλιών

Εικόνα
Βρισκόμαστε στο μήνα Σεπτέμβριο και παρ’ όλο που όλοι έχουν συνδυάσει αυτό το μήνα με την άχαρη λήξη του καλοκαιριού, είναι τόσο σημαντικός διότι φέρνει στο προσκήνιο της διατροφής μας ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα, το σταφύλι. Το σταφύλι λόγω της γλυκιάς γεύσης του είναι από όλους παρεξηγημένο και θεωρείται ένα φρούτο πλούσιο σε θερμίδες. Παραβλέπουν, όμως, τη θρεπτική του αξία. Το σταφύλι είτε ερυθρό, είτε λευκό, είτε ροδόχρωμο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία. Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων, λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει, κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Το σταφύλι αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόλη

Ο μήνας των ζυμώσεων

Εικόνα
Αγαπητοί φίλοι του μαγικού κόσμου του Αμπελιού, Σεπτέμβρης, ο μήνας των ζυμώσεων και των αναβρασμών. Ενόσω γράφονται ετούτες εδώ οι γραμμές, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχει ξεκινήσει ο τρυγητός, μούστοι βράζουν στις δεξαμενές και στα βαρέλια μπαίνουν τα πρώτα, προς παλαίωση κρασιά. Η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα είναι μικρότερη, λόγω της μειωμένης παραγωγής σταφυλιών εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ευελπιστούμε όμως να είναι ποιοτικότερη. Εξάλλου ένα ανεξερεύνητο πεδίο είναι ο οινόκοσμος της χώρας μας, μια αληθινή παιδική χαρά για τους λάτρεις του είδους. Πρόσφορο έδαφος για πειραματισμούς, που επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις για τους οινολάτρεις. Η αίσθησή μας για τον φετινό τρύγο, είναι πως θα πάει τα οινικά πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Διότι πλέον οινολόγοι και οινοποιοί πατούν γερά στα πόδια τους, έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους κι είναι έτοιμοι και ορεξάτοι να περάσουν στο επόμενο level. Σύντομα θα σας έχουμε περισσότερα νέα, σχετικ
Εικόνα
Ένα σπουδαίο φρούτο ισοδύναμο με το μητρικό γάλα! Άμεσα συνδεδεμένο με την καλοκαιρινή διατροφή, το σταφύλι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων, τόσο λόγω της δροσιστικής και ιδιαίτερης γεύσης του, όσο και λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας. Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξίδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο. Για το σταφύλι, υπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στα συμπόσια των αρχαίων. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρονται τρία πρόσωπα με το όνομα Στάφυλος. Η επικρατέστερη σχετικά με το όνομα των σταφυλιών αναφέρεται στον Στάφυλο, που ήταν βοσκός του βασιλιά Οινέα. Κάθε σούρουπο, όταν οδηγούσε τα κοπάδια πίσω στο υποστατικό του αφεντικού του, πρόσεξε ότι μια γίδα κα