Αναρτήσεις

βιοδυναμικά κρασιά

Εικόνα
Δημιουργούνται μεγάλα κρασιά  στα βαρέλια, όπως μία ποιοτική ζωή,  ακολουθούν τούς ίδιους ρυθμούς...  Όταν συνδυάζει κανείς και τά δύο ✌  Τότε γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας 💕 Συχνά ακούμε για βιοδυναμικά κρασιά, βιοδυναμική καλλιέργεια και ιστορίες για κέρατα και γεμάτα φεγγάρια. 1) Τι είναι όμως η βιοδυναμική οινοποίηση; Η βιοδυναμική οινοποίηση υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για τη γεωργία, βασιζόμενη στην παρακολούθηση της πορείας των ουρανίων σωμάτων (το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια). Όλες οι βιοδυναμικές γεωργικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το σεληνιακό κύκλο, ακολουθώντας την πεποίθηση ότι ορισμένες ημέρες είναι καλύτερες για ορισμένες γεωργικές εργασίες και τελετουργίες από άλλες και ότι η πραγματοποίησή τους την κατάλληλη στιγμή αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης υπάρχουν εννέα διαφορετικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ως λίπασμα προκειμένου ένα κρασί να είναι βιοδυναμικό, συμπεριλαμβανομένης της ταφής κεράτων αγελά

κρασιά εναλλακτικών πρακτικών

Εικόνα
Η φιλοσοφία και οι φυσικές επιστήμες ήταν οι σταθερές που δημιούργησαν μια «νέα κατάσταση του ανθρώπου μέσα στον κόσμο» και τον έκαναν να τον δει με άλλη ματιά. Ο άνθρωπος έπαψε να είναι στη φύση. Η φύση αποτελούσε πλέον όχι μόνο αντικείμενο επιστημονικής γνώσης, αλλά και τεχνικής εκμετάλλευσης. Ο θρίαμβος όμως αυτός της επιστήμης και η τεχνολογική πρόοδος θα σήμαινε παράλληλα τη συνειδητοποίηση του πεπερασμένου της φύσης. Στο εφεξής, η επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτήν. Η προοδευτική μείωση των φυσικών αποθεμάτων του πλανήτη, οι κάθε είδους μολύνσεις του περιβάλλοντος, η δημογραφική έκρηξη κ.ά., φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο το θέμα του σεβασμού στο περιβάλλον και της προστασίας του. Όποια και αν είναι η «χρήση» του περιβάλλοντος και της φύσης απαιτούν αυτόν το σεβασμό, αρχής –ίσως– γενομένης από την εκμετάλλευση της γης για καλλιέργεια, που εκτός των άλλων, οδηγεί σε βρώσιμα και πόσιμα απ

Η θρεπτική αξία των σταφυλιών

Εικόνα
Βρισκόμαστε στο μήνα Σεπτέμβριο και παρ’ όλο που όλοι έχουν συνδυάσει αυτό το μήνα με την άχαρη λήξη του καλοκαιριού, είναι τόσο σημαντικός διότι φέρνει στο προσκήνιο της διατροφής μας ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα, το σταφύλι. Το σταφύλι λόγω της γλυκιάς γεύσης του είναι από όλους παρεξηγημένο και θεωρείται ένα φρούτο πλούσιο σε θερμίδες. Παραβλέπουν, όμως, τη θρεπτική του αξία. Το σταφύλι είτε ερυθρό, είτε λευκό, είτε ροδόχρωμο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία. Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων, λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει, κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Το σταφύλι αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόλη

Ο μήνας των ζυμώσεων

Εικόνα
Αγαπητοί φίλοι του μαγικού κόσμου του Αμπελιού, Σεπτέμβρης, ο μήνας των ζυμώσεων και των αναβρασμών. Ενόσω γράφονται ετούτες εδώ οι γραμμές, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχει ξεκινήσει ο τρυγητός, μούστοι βράζουν στις δεξαμενές και στα βαρέλια μπαίνουν τα πρώτα, προς παλαίωση κρασιά. Η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα είναι μικρότερη, λόγω της μειωμένης παραγωγής σταφυλιών εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ευελπιστούμε όμως να είναι ποιοτικότερη. Εξάλλου ένα ανεξερεύνητο πεδίο είναι ο οινόκοσμος της χώρας μας, μια αληθινή παιδική χαρά για τους λάτρεις του είδους. Πρόσφορο έδαφος για πειραματισμούς, που επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις για τους οινολάτρεις. Η αίσθησή μας για τον φετινό τρύγο, είναι πως θα πάει τα οινικά πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Διότι πλέον οινολόγοι και οινοποιοί πατούν γερά στα πόδια τους, έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους κι είναι έτοιμοι και ορεξάτοι να περάσουν στο επόμενο level. Σύντομα θα σας έχουμε περισσότερα νέα, σχετικ
Εικόνα
Ένα σπουδαίο φρούτο ισοδύναμο με το μητρικό γάλα! Άμεσα συνδεδεμένο με την καλοκαιρινή διατροφή, το σταφύλι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων, τόσο λόγω της δροσιστικής και ιδιαίτερης γεύσης του, όσο και λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας. Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξίδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο. Για το σταφύλι, υπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στα συμπόσια των αρχαίων. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρονται τρία πρόσωπα με το όνομα Στάφυλος. Η επικρατέστερη σχετικά με το όνομα των σταφυλιών αναφέρεται στον Στάφυλο, που ήταν βοσκός του βασιλιά Οινέα. Κάθε σούρουπο, όταν οδηγούσε τα κοπάδια πίσω στο υποστατικό του αφεντικού του, πρόσεξε ότι μια γίδα κα
Εικόνα
Αν και έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι την συγκομιδή των σταφυλιών, τα πράγματα όλο και δυσκολεύουν περισσότερο, λόγο των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα... Γενικά πιστεύω ότι θα είναι μια χρονιά με πολλά προβλήματα για όλα τα φυτά, όχι μόνο για τά σταφύλια 🍇 καθώς μέχρι στιγμής η παραγωγή έχει ήδη πτώση από 50 εως και 90 % των αμπελώνων... Το ξάφνιασμα με την υψηλή θερμοκρασία τον Μάιο, οι περίσσιες βροχές τον Ιούνιο την στιγμή που τα φυτά προσπαθούν να κάνουν σύνθεση, εμφάνιση περενόσπορου, ωΐδιο και βοτρύτη, λίγες ώρες την ημέρα ήλιου πού χρειάζεται για την φωτοσύνθεση κτλ. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο! Εντέλει πάντα πρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο και να είμαστε θετικοί... Απλά δεν είναι η χρονιά μας και αυτό επιρέασε όλες τις χώρες, είναι ένα ζήτημα σε εθνικό επίπεδο... Χωρίς να σας βάζω σε κακές σκέψεις 💭 αλλά σίγουρα κάτι διαφορετικό συμβαίνει 'κάτι δεν πάει καλά! Πάντως εμείς έχουμε προβλέψει όλα όσα συμβαίνουν γιατί ακολουθούμε μία σιγκεκριμέν

Τά πολύτιμα σταφύλια 🍇

Εικόνα
Τα πολύτιμα σταφύλια: για υγεία, ευεξία και μακροζωία Λίγα φρούτα έχουν συγκεντρώσει τόση προσοχή στη βιβλιογραφία της επιστημονικής έρευνας για την υγεία όπως τα σταφύλια. Ένας λόγος μπορεί να είναι η εκτεταμένη παρουσία τους στις διατροφικές συνήθειες των λαών παγκοσμίως. Αλλά μια πιο σημαντική αιτία είναι η εκπληκτική θρεπτική τους σύνθεση. Κάθε χρόνο, ο κατάλογος των οφελών για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών μεγαλώνει εντυπωσιακά. ιστορία Οι άνθρωποι ανακάλυψαν πριν από χιλιάδες χρόνια ότι τα σταφύλια - που προέκυψαν 130 εκατομμύρια χρόνια πριν σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα – δημιουργούν με φυσικό τρόπο το κρασί  μέσω της ζύμωσης. Η πρώτη καταγραφή ποτού που είχε υποστεί ζύμωση από σταφύλια ήταν στην Κίνα περίπου 7.000-6.600 χρόνια π.Χ. Η παλαιότερη γνωστή καλλιέργεια οικόσιτων σταφυλιών πραγματοποιήθηκε  στη χώρα που σήμερα είναι γνωστή ως Γεωργία στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας περίπου το 6.000 π.Χ.  Η αμπελοκαλλιέργεια επεκτάθηκε από το 4.000 π.Χ. μέ