Αναρτήσεις

Εικόνα
Ένα σπουδαίο φρούτο ισοδύναμο με το μητρικό γάλα! Άμεσα συνδεδεμένο με την καλοκαιρινή διατροφή, το σταφύλι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων, τόσο λόγω της δροσιστικής και ιδιαίτερης γεύσης του, όσο και λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας. Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξίδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο. Για το σταφύλι, υπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στα συμπόσια των αρχαίων. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρονται τρία πρόσωπα με το όνομα Στάφυλος. Η επικρατέστερη σχετικά με το όνομα των σταφυλιών αναφέρεται στον Στάφυλο, που ήταν βοσκός του βασιλιά Οινέα. Κάθε σούρουπο, όταν οδηγούσε τα κοπάδια πίσω στο υποστατικό του αφεντικού του, πρόσεξε ότι μια γίδα κα
Εικόνα
Αν και έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι την συγκομιδή των σταφυλιών, τα πράγματα όλο και δυσκολεύουν περισσότερο, λόγο των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα... Γενικά πιστεύω ότι θα είναι μια χρονιά με πολλά προβλήματα για όλα τα φυτά, όχι μόνο για τά σταφύλια 🍇 καθώς μέχρι στιγμής η παραγωγή έχει ήδη πτώση από 50 εως και 90 % των αμπελώνων... Το ξάφνιασμα με την υψηλή θερμοκρασία τον Μάιο, οι περίσσιες βροχές τον Ιούνιο την στιγμή που τα φυτά προσπαθούν να κάνουν σύνθεση, εμφάνιση περενόσπορου, ωΐδιο και βοτρύτη, λίγες ώρες την ημέρα ήλιου πού χρειάζεται για την φωτοσύνθεση κτλ. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο! Εντέλει πάντα πρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο και να είμαστε θετικοί... Απλά δεν είναι η χρονιά μας και αυτό επιρέασε όλες τις χώρες, είναι ένα ζήτημα σε εθνικό επίπεδο... Χωρίς να σας βάζω σε κακές σκέψεις 💭 αλλά σίγουρα κάτι διαφορετικό συμβαίνει 'κάτι δεν πάει καλά! Πάντως εμείς έχουμε προβλέψει όλα όσα συμβαίνουν γιατί ακολουθούμε μία σιγκεκριμέν

Τά πολύτιμα σταφύλια 🍇

Εικόνα
Τα πολύτιμα σταφύλια: για υγεία, ευεξία και μακροζωία Λίγα φρούτα έχουν συγκεντρώσει τόση προσοχή στη βιβλιογραφία της επιστημονικής έρευνας για την υγεία όπως τα σταφύλια. Ένας λόγος μπορεί να είναι η εκτεταμένη παρουσία τους στις διατροφικές συνήθειες των λαών παγκοσμίως. Αλλά μια πιο σημαντική αιτία είναι η εκπληκτική θρεπτική τους σύνθεση. Κάθε χρόνο, ο κατάλογος των οφελών για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών μεγαλώνει εντυπωσιακά. ιστορία Οι άνθρωποι ανακάλυψαν πριν από χιλιάδες χρόνια ότι τα σταφύλια - που προέκυψαν 130 εκατομμύρια χρόνια πριν σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα – δημιουργούν με φυσικό τρόπο το κρασί  μέσω της ζύμωσης. Η πρώτη καταγραφή ποτού που είχε υποστεί ζύμωση από σταφύλια ήταν στην Κίνα περίπου 7.000-6.600 χρόνια π.Χ. Η παλαιότερη γνωστή καλλιέργεια οικόσιτων σταφυλιών πραγματοποιήθηκε  στη χώρα που σήμερα είναι γνωστή ως Γεωργία στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας περίπου το 6.000 π.Χ.  Η αμπελοκαλλιέργεια επεκτάθηκε από το 4.000 π.Χ. μέ

Γιατί κρασί.... ίσως η πρώτη ερώτηση.

Εικόνα
Γιατί κρασί.... ίσως η πρώτη ερώτηση. Γιατί μέσα στο φάσμα των ικανοποιήσεων που ο σημερινός κόσμος μας προσφέρει, ο οίνος μας δίνει ένα εξαιρετικό μείγμα αυθεντικών, ποικίλων αλλά και ευγενών απολαύσεων που κανένα άλλο προϊόν που παράγει ο άνθρωπος δεν μας προσφέρει. Και είναι μια απόλαυση που η σχέση τιμής απόδοσης είναι πραγματικά ανυπέρβλητη: Μια απόλαυση ίδια σε ένταση και βάθος τόσο για τον πλούσιο όσο και για το φτωχό, τον "ειδήμονα" γευσιγνώστη όσο και για τον απλό φίλο ή τον περιστασιακό καταναλωτή. Και η ΜΟΝΗ σχεδόν απόλαυση συμβατή με την καλή υγεία. Η απόλαυση του οίνου είναι τόσο άμεση, όσο και έμμεση, αλλά και ενισχυτική άλλων απολαύσεων. Άμεση, γιατί ένα καλό κρασί μας αρέσει αυτό καθεαυτό. Αλλά ένα καλό κρασί θα ενισχύσει -σε απίστευτο βαθμό για έναν μη οινόφιλο- την απόλαυση που παίρνουμε από όλα τα φαγητά, ακόμα και από τα γλυκά ή τα φρούτα. Το σωστό "ταίριασμα" του κάθε φαγητού με το "σωστό" κρασί, θα ενισχύσει και θα βελτιώ

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Εικόνα
«πολλά μεταξύ πέλει κύλικος και χείλεος άκρου» Ο Αγκαίος ... Ό πρώτος Βασιλιάς πού καλλιέργησε αμπέλι Www.magavaliwinery.blogspot.gr Ο Αγκαίος ... Ό πρώτος Βασιλιάς πού καλλιέργησε αμπέλι ... Ήταν Βασιλιάς της Τεγέας Αρκαδίας . Ένας χρησμός τού μαντείου έλεγε πώς ήταν πολύ αυστηρός με τούς εργάτες του καί τούς πίεζε νά δουλεύουν σκληρά στα κτήματά του. Ένας λοιπόν από τούς εργάτες του τόν καταράστηκε " Είπε ποτέ να μην προφτάσεις νά γευθείς το κρασί τού αμπελιού ... Όταν όμως έφτασε η ώρα τού τρύγου καί έκαναν το νέο κρασί τότε ειρωνικά ο Αγκαίος Βασιλιάς είπε στον υπηρέτη του: Νά λοιπόν πού πρόλαβα να γευτώ κρασί ... Τότε ο υπηρέτης του απάντησε μία περίφημη φράση ,πού έμεινε ...πολλά μεταξύ κύλικος καί χείλεος άκρου πέλλει ... Δηλαδή πολλά γίνονται στον ελάχιστο χρόνο μεταξύ ποτηριού καί τού άκρου των χειλιών... Τι εννοούσε ? Εννοούσε πώς όσα φέρνει η ώρα δέν τα φέρνει ο χρόνος όλος όπως λέμε πολλές φορές στις μέρες μας . Πραγματικά τήν ί

Σκοτεινή Αργολίδας γη

Εικόνα
Επειδή όλοι οι προορισμοί δεν είναι οι ίδιοι..... Ζούμε σ’ έναν τόπο μοναδικό, προικισμένο από τη φύση, δουλεμένο απ’ το μόχθο των ανθρώπων εδώ και αιώνες. Ένα τοπίο που σου κόβει την ανάσα, μια φύση σκληρή και ταυτόχρονα γενναιόδωρη με τους ανθρώπους, μια φύση που μιλά πιο καθαρά από τους ανθρώπους... κακοτράχαλα βουνά, γεμάτα πράσινα έλατα, τοπίο άγριο και επιβλητικό. Εδώ η φύση και ο άνθρωπος γίνονται ένα, εδώ ξαναβρίσκει κανείς τους μυστικούς δεσμούς με τη ζωή, εδώ ο άνθρωπος «συνδιαλέγεται» πιο εύκολα με το Θεό. Στο κτήμα ΜΑΓΚΑΒΑΛΗΣ Οινοποιείον  δεν σταματάμε τήν προσπάθεια, να επιμένουμε για ακόμα μία φορά σε ανώτερα επίπεδα ποιότητας στην πρώτη ύλη , συμβάλλουμε με τέχνη και επιστήμη μαζί γιά  να βοηθήσουμε τη φύση να μας ανταμίψει με υγιεί καρπούς σταφυλιών πού θα μας δημιουργήσουν ισχυρά αντισώματα αναλλίοτα μέσα στο χρόνο για οίνους εξαιρετικούς μακράς ωρίμανσης... Σάς προσκαλούμε όλους στη σελίδα μας Www.magavaliwinery.blogspot.gr  να μοιραστούμε όλα όσ

Ανακάλυψη παλαιών πατητηριών στο Ισραήλ...

Εικόνα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαία πατητήρια σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού από τη Βυζαντινή Περίοδο στο Εθνικό Πάρκο Τσιπορί στο βόρειο Ισραήλ ,όπως ανακοίνωσε η Αρχή Φύσης και Εθνικών Πάρκων της χώρας . Οι κατασκευές βρέθηκαν μέσα σε μια καλυμμένη δεξαμενή νερού ,ανακάλυψη την οποία η Αρχή χαρακτήρισε <<σπάνια και ασυνήθιστη>> διευκρινίζοντας ότι πρώτη φορά στο Ισραήλ πατητήρια για την παραγωγή του οίνου βρέθηκαν μέσα σε μια αψιδωτή ,ανενεργή δεξαμενή . Σύμφωνα με τους ερευνητές ,όταν η αρχαία δεξαμενή δεν ήταν πλέον σε χρήση ,πιθανότατα κατά τόν 4ο αιώνα μ.Χ.,προσαρμόστηκε κατάλληλα ώστε γιά νά γίνει πατητήρι με πρόσθετη κατασκευή . Το δάπεδο στο μεγαλύτερο πατητήρι είναι 3,2 τμ και η δεξαμενή συλλογής του κρασιού ειναι 1,5χ1,7 μέτρα και βάθος 2,15 μέτρων . Το μικρότερο πατητήρι κρασιού η χώρος προσωρινής αποθήκευσης των στεμφύλων έχει διαστάσεις 1,7χ1,9 μέτρα και βρέθηκε δίπλα στο μεγαλύτερο ,μαζί με ενα μικρό ελλειπτικό όρυγμα μήκους 0,6-0,7 μέτρων και β