Ανακάλυψη παλαιών πατητηριών στο Ισραήλ...


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαία πατητήρια σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού από τη Βυζαντινή Περίοδο στο Εθνικό Πάρκο Τσιπορί στο βόρειο Ισραήλ ,όπως ανακοίνωσε η Αρχή Φύσης και Εθνικών Πάρκων της χώρας .
Οι κατασκευές βρέθηκαν μέσα σε μια καλυμμένη δεξαμενή νερού ,ανακάλυψη την οποία η Αρχή χαρακτήρισε <<σπάνια και ασυνήθιστη>> διευκρινίζοντας ότι πρώτη φορά στο Ισραήλ πατητήρια για την παραγωγή του οίνου βρέθηκαν μέσα σε μια αψιδωτή ,ανενεργή δεξαμενή .
Σύμφωνα με τους ερευνητές ,όταν η αρχαία δεξαμενή δεν ήταν πλέον σε χρήση ,πιθανότατα κατά τόν 4ο αιώνα μ.Χ.,προσαρμόστηκε κατάλληλα ώστε γιά νά γίνει πατητήρι με πρόσθετη κατασκευή .
Το δάπεδο στο μεγαλύτερο πατητήρι είναι 3,2 τμ και η δεξαμενή συλλογής του κρασιού ειναι 1,5χ1,7 μέτρα και βάθος 2,15 μέτρων .
Το μικρότερο πατητήρι κρασιού η χώρος προσωρινής αποθήκευσης των στεμφύλων έχει διαστάσεις 1,7χ1,9 μέτρα και βρέθηκε δίπλα στο μεγαλύτερο ,μαζί με ενα μικρό ελλειπτικό όρυγμα μήκους 0,6-0,7 μέτρων και βάθος 0,5 μέτρα .
Η παραγωγή κρασιού στο Ισραήλ γνώρισε άνθηση κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου 4ος-15ος αι.μ.Χ.,λόγω τής μεγάλης ζήτησης από τούς Εβραίους ,τούς Χριστιανούς και τούς Σαμαρείτες πού ζούσαν στην περιοχή ,ανέφερε η Αρχή προσθέτοντας ότι τα χρόνια εκείνα υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού .
Η πόλη Τσιπορί στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ώς Σεμφωρί ή Σεπφωρίς ή Σεπφωρίδα Ελληνική Δικαισάρεια ,Λάτιν.Diocesarea.
Ποσότητες κρασιού εκείνη την περίοδο εξάγονταν...
Τα πατητήρια ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε το 2002 με στόχο την τουριστική ανάπτυξη του Εθνικού Πάρκου Τσιπορί ,καθώς και την προώθηση των επιστημονικών μελετών της Αρχής φύσης και Εθνικών Πάρκων τού Ισραήλ .
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο δρ.Ζβίκα Τζουκ ,διευθυντής του τμήματος Αρχαιολογίας τής αρχής, μαζί με τούς δρ.Γιοσι Μπόρντοβιτζ και δρ.Ντρορ Μπεν - Γιόζεφ σε συνεργασία με τον καθηγητή Τζίμι Πάρκερ ,αντιπρόεδρο της θεολογικής Σχολής Βαπτιστών ο οποίος εν μέρει χρηματοδοτεί την ανασκαφή .
Ο Δρ.Τζουκ ανέφερε ότι το υλικό ,το οποίο επικαλύπτει τούς τοίχους καί τίς καμάρες των δύο δεξαμενών είναι λευκό άσβεστο κονίαμα επάνω στο γκρίζο κονίαμα και υποδεικνύει οτι ήταν κατασκευασμένοι τον πρώτο αιώνα ή την αρχή του δεύτερου αιώνα C.E. Κοινής εποχής και πιστεύεται ότι χρησιμεύσε ως δεξαμενή νερού τής αρχαίας πόλης Τσιπορί .
Η πόλη Τσιπορί φιλοξενούσε μία ακμάζουσα μεικτή ειδωλολατρική, Χριστιανική και εβραϊκή κοινότητα κατά τόν 4ο-7ο αιώνα μ.Χ. Δεν υπάρχει εικονογραφία στα πατητήρια ,κάτι πού σύμφωνα με τον δρ.Τζουκ είναι αναμενόμενο .
Σε μια τόσο ετερογενή κοινωνία ,θα ηταν αδύνατο να γνωρίζει κανείς ποιός
οινοποιούσε κρασί σε αυτά τα δύο πατητήρια .
Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών ,οι επισκέπτες στο Εθνικό Πάρκο Τσιπορί ,θα εντυπωσιάζονται από την ομορφιά και την ισχύ των αρχαίων δεξαμενών νερού και από τα αρχαία πατητήρια πού ανακαλύφθηκαν .
Αυτό πού είναι μοναδικό στα πιεστήρια του Τσιπορί ,ωστόσο ,είναι η επαναχρησιμοποίηση μιας
Δεξαμενής νερού ώς βάση για τα πατητήρια .
Τα πιεστήρια σταφυλιών βρίσκονται στον μεγαλύτερο από τούς δύο τοξωτούς ταμιευτήρες ,οι οποίοι αποτελούν μέρος εντυπωσιακού συστήματος ύδρευσης στην περιοχή,συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδραγωγείων πού τροφοδοτούσαν με νερό την αρχαία πόλη Τσιπορί .
Η Αρχή Φύσης και Εθνικών Πάρκων σκοπεύει να ανακατασκευάσει μέρος των αψίδων και της οροφής που βρέθηκαν .
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ,εργάτες και το προσωπικό της Αρχής κατάφεραν να μεταφέρουν μία αρχαία χαρουπιά που φύτρωσε στη δεξαμενή και εκτιμάται ότι είναι 100 ετών .
Με μία πολύπλοκη διαδικασία ,με τη βοήθεια ενός εκσκαφέα και ενός γερανού ,το δέντρο τής εισόδου του Εθνικού Πάρκου δίπλα στα ελαιόδεντρα .
Έτσι οι Έλληνες της αρχαιότητας ήταν παντού !
Από το οινοποιείο μας με την επωνυμία Magavali winery σας στέλνουμε Φιλικούς χαιρετισμούς .
Μεθυστικά Βασίλειος Μαγκάβαλης



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ