Αναρτήσεις

Εικόνα
Νέα και παλαιωμένα κρασιά Magavali winery Το φρέσκο κρασί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της οινοποίησης, συχνά δεν είναι ακόμη έτοιμο για κατανάλωση. Η οξύτητά του μπορεί να είναι πολύ τονισμένη και οι ταννίνες του επιθετικές (στα ερυθρά κρασιά).  Σε αυτήν την περίπτωση, με την πάροδο του κατάλληλου χρόνου θα αποκτήσει την ισορροπία των γευστικών του χαρακτηριστικών. Μιλάμε τότε για τη διαδικασία της παλαίωσης, που γίνεται με το κρασί στην κάβα του οινοποιείου, του εμπόρου, της κάβας, του εστιατορίου ή βέβαια του οινόφιλου. Η παλαίωση του κρασιού είναι μια σπουδαία και ενδιαφέρουσα διαδικασία, κατά την οποία πραγματοποιούνται μεταβολές στο χρώμα, στην οσμή και στη γεύση του. Όσο μένει το κρασί στην κάβα χάνει τη «σκληρότητά» του και γίνεται πιο «μαλακό» στη γεύση, χάνει την οσμή «ζυμών» και αποκτά μια ευωδία, που με την πάροδο του χρόνου γίνεται περισσότερο σύνθετη και ονομάζεται μπουκέτο (bouquet). Το χρώμα των ερυθρών κρασιών ανοίγει, γίνεται πιο κεραμιδί, ενώ των λευκώ

Παρουσίαση Αγιωργίτικο ερυθράς Οινοποίησης Magavali_winery

Εικόνα
Το Αγιωργίτικο Magavali είναι μια γηγενής ποικιλία κόκκινου οίνου που καλλιεργείται από αρχαιοτάτους χρόνους στην περιοχή της Πελοποννήσου. Το Αγιωργίτικο θεωρείται σαν μια από τις καλύτερες και περισσότερο αναγνωρίσιμες Ελληνικές ποικιλίες παγκοσμίως.  Σύμφωνα με τους κανόνες της Μεσογειακής διατροφής, δύο ποτηράκια κρασιού στο καθημερινό μας τραπέζι θεωρούνται πολύτιμη συμβολή στην διατήρηση της υγείας και ευεξίας μας. Το Αγιωργίτικο Ερυθράς Οινοποίησης, ως κόκκινο ξηρό κρασί, συνοδεύει θαυμάσια τα πιάτα κρεατικών, κυνήγι,καθώς και ποικιλίες ώριμων τυριών και ώριμων φρούτων. Στο κτήμα Magavali, στήν Σκοτεινή Αργολίδας καλλιεργούμε και παράγουμε το Αγιωργίτικο κρασί με τη μέθοδο της ερυθράς οινοποίησης, κατά την οποία τα στέμφυλα συμμετέχουν για μερικές ημέρες στη ζύμωση, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο το Αγιωργίτικο κρασί παίρνει από το σταφύλι περισσότερες ουσίες οι οποίες του δίνουν το έντονο χαρακτηριστικό του άρωμα, την πλούσια γεύση και το βα

Τί πιο ιδανικό από το να αφήνεις την φύση από μόνη της να σου χαρίζει τόσο όμορφα και γευστικά προιόντα, όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας!

Εικόνα
Τό κλάδεμα των πρέμνων τής αμπέλου...  Λίγα λόγια απαραίτητα για να δημιουργήσουμε μεγάλα κρασιά με εξαίρεση την ποιότητα και την διάρκεια μέσα στον χρόνο! Το κλάδεμα τού Αμπελιού " Το κλάδεμα της αμπέλου γίνεται, κατά κανόνα, κάθε έτος και απαιτεί ο κλαδευτής πέρα από τη δεξιοτεχνία, να σκέφτεται και να κρίνει πριν από οποιαδήποτε ενέργειά του. Αυτό είναι απαραίτητο για: α. Να ισορροπήσει την παραγωγή με τη βλάστηση σε συνδυασμό με την ηλικία και την ευρωστία_του πρέμνου στη-μελετώμενη περιοχή. β. Να ρυθμίσει την παραγωγή έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διακύμανση. μεταξύ των ετών, όπως συμβαίνει στα ακλάδευτα πρέμνα. γ. Να βελτιώσει την ποιότητα της παραγωγής (περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οξέα), τις διαστάσεις των σταφυλιών και των ραγών, καθώς και την εμφάνιση τους (σταφύλια αραιά ή πυκνά στην περίπτωση των επιτραπέζιων). δ. Να διατηρήσει το σχήμα. Το κλάδεμα καρποφορίας ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων (κεφαλές, αμολυτές) διακρίνεται σε βραχύ,

Όταν πίνουμε κρασί!

        Www.magavaliwinery.blogspot.gr 

"Σάν τό παλιό καλό κρασί"

Εικόνα
Σαν το παλιό καλό κρασί” είναι η φράση που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάτι ή κάποιον που βελτιώνεται όσο περνάει ο χρόνος. Η λέξη κλειδί στη φράση αυτή είναι το ”καλό”, γιατί αν ένα κρασί είναι αμφίβολης ποιότητας, η παλαίωση περισσότερο θα το βλάψει παρά θα το βελτιώσει. Ας μη χάνουμε χρόνο όμως, ελάτε να δούμε όλα όσα θέλατε να μάθετε για την παλαίωση του κρασιού και δεν ξέρατε πού να απευθυνθείτε... Τι σημαίνει παλαίωση; Παλαιώνοντας ένα κρασί, μπαίνουμε σε μία συνειδητή διαδικασία, κατά την οποία αποθηκεύουμε ένα κρασί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, με στόχο να εξελιχθεί και να βρίσκεται στην τέλεια κατάσταση όταν θα έρθει η ενδεδειγμένη στιγμή να το ανοίξουμε. Προσοχή: Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την παλαίωση με τη απλή συντήρηση. Με άλλα λόγια, ένα τυχαίο μπουκάλι κρασί που μας έκαναν δώρο πριν από 2-3 Χριστούγεννα μπορεί να το ανοίξουμε φέτος και να βρίσκεται σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση (δεδομένου ότι δεν το είχαμε στη βεράντα ή δίπλα στο καλοριφέρ καθ’όλο

«Οίνος, ο αγαθός δαίμονας», όπως τον αποκαλεί ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές.

Εικόνα
«Οίνος, ο αγαθός δαίμονας», όπως τον αποκαλεί ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές. Το αγαπημένο ποτό των αρχαίων μας προγόνων. Το συνοδευτικό των γευμάτων μας. Ο σύντροφος στις χαρές και τις στενοχώριες μας. Για τον Έλληνα, το κρασί πάντα κατετάσσετο στα πέντε πρωτογενή στοιχεία της διατροφής του μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά. Ποτό συνοδευτικό του γεύματος, ηρεμιστικό ή φάρμακο είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τη θρησκεία του. Στην ελληνική κοινωνία το κρασί παρευρίσκεται και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις των ανθρώπων, μοιράζεται μαζί τους τις χαρές και τις λύπες. Κοινωνός της ευτυχίας και της δυστυχίας, σφράγισμα της φιλίας και βάλσαμο στις στενοχώριες, είναι ένας έμπιστος και σταθερός σύντροφος. Ένα στοιχείο που συνέβαλλε σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμισή των ελληνικών κρασιών είναι η σωστή αξιοποίηση του ελληνικού αμπελώνα. Η γεωγραφία της χώρας ευνόησε τη δημιουργία μικρών ανεξάρτητων αμπελώνων. Αν και στον γεωγραφικό χάρτη τ

Η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου!

Εικόνα
Το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής. Τ΄αμέτρητα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισμό προμηθεύονται τα θρεπτικότερα συστατικά από τα σταφύλια που τ΄ανανεώνουν και τα ζωογονούν σύντομα. Τα καινούργια δε κύτταρα που με την εναλλαγή της ύλης αντικαθιστούν τα γηρασμένα και φθαρμένα, αποκτούν νέαν ζωτικότητα, ελαστικότητα κι ακμή κι επομένως οι ίνες και οι ιστοί απαλλάσσονται από την τραχύτητα, οι αρτηρίες και τα νεύρα ελευθερώνονται από τη σκλήρωσι, οι μυς ξαναποκτούν την ευλυγισία τους – με δυό λόγια το σώμα πραγματικά ξανανιώνει. Όση θρεπτική αξία έχει μια οκά σταφύλια δεν βρίσκεται σε δέκα μεγάλες μπριζόλες ή σε είκοσι αυγά. Εκτός που σ΄αυτά βρίσκονται οι αναγκαιότερες βιταμίνες, περιέχουν ως 20% ζάχαρη, που είναι τόσο ωφέλιμη. Το δε άφθονο νερό τους είναι υγιεινότατο, είναι το μόνο αποτελεσματικό αντιφάρμακο υγρό κ