Αναρτήσεις

Όλα τα ωφέλη τού κρασιού γιά τήν υγεία 🥀 💞

Εικόνα
Όλα τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση κρασιού που αναφέρονται παρακάτω ισχύουν ο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συστήνει ότι οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 3-4 μερίδες αλκοόλ την ημέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 2-3 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισούται με 10ml ή 8 γρ καθαρής αλκοόλης. Ένα 250ml (μεγάλο) ποτήρι 12% κόκκινο κρασί  αντιστοιχεί σε περίπου 3 μερίδες αλκοόλ. Ένα 175ml (μέτριο) ποτήρι αντιστοιχεί σε 2 μερίδες. μόνο για τημόνο για την μέτρια κατανάλωση! Ποια είναι τα οφέλη απόΤη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση κρασιού που αναφέρονται παρακάτω ισχύουν ο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συστήνει ότι οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 3-4 μερίδες αλκοόλ την ημέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 2-3 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισούται με 10ml ή 8 γρ καθαρής αλκοόλης. Ένα 2 την μέτρια οινοποσ

Το κρασί γιά εμάς τούς Έλληνες!

Εικόνα
Το κρασί για εμάς τους Έλληνες  Το κρασί για μας τους Έλληνες, εκτός του ότι συμπεριλαμβάνεται στα πέντε βασικά στοιχεία της διατροφής μας μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά (ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό) συνδέθηκε στενά και με τον πολιτισμό, με τη θρησκεία μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξαν ρόδινες όλες οι περίοδοι της ελληνικής ιστορίας για το κρασί. Πέρασε από πολλές περιπέτειες, από μεσουρανήματα και διωγμούς, μέχρι να φτάσει στη σημερινή του θέση. Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή η οποία θα αποδείξει τη διαχρονικότητα της αμπελοοινικής παράδοσης, έτσι όπως εξελίχτηκε στις διάφορες περιόδους της ιστορίας του τόπου μας για να καταλήξει στη σημερινή της μορφή. Στων αρχαίων Ελλήνων τα χρόνια Στην Ελλάδα, οι ευνοϊκές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες επέτρεψαν την ευρεία διάδοση της καλλιέργειας του αμπελιού από πολύ νωρίς. Η αρχή της αμπελοκαλλιέργειας στον Ελλαδικό χώρο χάνεται στα βάθη της νεολιθικής περιόδου, η μεγαλύτερή

Magavali winery Skoteini argolis Greece

Εικόνα
Σκοτεινή Η  Σκοτεινή  είναι ένα ορεινό μεγαλοχώρι της Αργολίδας, 60 χιλιόμετρα περίπου από το Άργος και ανήκει στο Δήμο Άργους-Μυκηνών. Ο οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων, είναι περιτριγυρισμένος από βουνά που χωρίζουν την Αργολίδα στα βόρεια από την Κορινθία και στα δυτικά από την Αρκαδία. Η  Σκοτεινή  πήρε το όνομά της από το σκοτάδι που την σκεπάζει από νωρίς, πριν τη δύση του ηλίου, λόγω των ψηλών βουνών που την περιβάλλουν. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομά της προέρχεται από το όρος Σκίαθις (σήμερα λέγεται Ζάρα) που βρίσκεται από πάνω της. Ο οικισμός κατοικείται από την αρχαιότητα και αναφορά κάνει και ο περιηγητής Παυσανίας για κάποιους ναούς της περιοχής, όπως το ιερό της Αρτέμιδος Εφεσίας, της Αλέας Αθηνάς και ένα ναό του Διονύσου. Μάλιστα, προς τιμήν του, κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνταν τα Σκιέρεια, μια τελετή αφιρεωμένη στη γυναικεία γονιμότητα. Οι κάτοικοι σήμερα ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την γεωρ

Η σχέση έδαφος και αμπέλι!

Εικόνα
Στη σχέση έδαφος και αμπέλι, ο ρόλος του εδάφους είναι διττός: αποτελεί το φυσικό υπόβαθρο που στηρίζει το αμπέλι, καθώς και το υπόστρωμα όπου θα βρει αυτό την απαραίτητη για τη θρέψη του «τροφή». Γιατί το αμπέλι έχει ανάγκη από αέρα, φώς, νερό και διάφορα στοιχεία (άζωτο, φώσφορος, κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο, θείο κ.ά.). • Το χειμώνα, το αμπέλι αναπαύεται. Ο αμπελουργός το φροντίζει, το λιπαίνει και το κλαδεύει, αφαιρώντας το μεγαλύτερο τμήμα του ξύλου, που δημιουργήθηκε την προηγούμενη χρονιά. • Στην αρχή της άνοιξης, οι χυμοί αρχίζουν να κυκλοφορούν στο φυτό και όταν η θερμοκρασία αυξηθεί αρκετά, τα «μάτια» του φυτού ανοίγουν, αναπτύσσονται τα πρώτα φύλλα και μεγαλώνουν οι βλαστοί. Το αμπέλι ανθίζει, τα άνθη γονιμοποιούνται και «δένει» ο καρπός: το σταφύλι. • Το καλοκαίρι, το σταφύλι ωριμάζει, αυξάνει δηλαδή σε μέγεθος, αποκτά χρώμα και γλυκύτητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ξινή, άγουρη γεύση του. • Το φθινόπωρο (σε κάποιες περιπτώσεις από το τέλος του καλοκαιριού), όταν

Το φυσικό κρασί 🥂

Εικόνα
Το φυσικό  κρασί είναι το  κρασί  το οποίο τηρεί κάποια κριτήρια ώστε να χαρακτηριστεί "φυσικό", καθώς αυστηρός όρος για το τι είναι "φυσικό κρασί" δεν υπάρχει. Οι αμπελώνες που προέρχεται το σταφύλι πρέπει να είναι βιολογικοί ή βιοδυναμικοί και ο τρύγος να γίνεται μόνο με τα χέρια και όχι με μηχανικά μέσα.  Η αλκοολική ζύμωση πρέπει να γίνεται με άγριες ζύμες και χωρίς να προστεθούν ένζυμα. Επίσης το "φυσικό κρασί" δεν έχει πρόσθετα (acid, tannin, colouring) εκτός από θειώδη που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 70mg/l. Τελός, κανενός είδους άλλη τεχνική επεξεργασία δεν εφαρμόζεται, όπως αντίστροφη όσμοση, spinning cone, κρυοεκχείληση, ultraviolet C irradiation, φινίρισμα, καθώς και σταθεροποίηση. Το κρασί πρέπει να είναι ελαφριά ή καθόλου φιλτραρισμένο. Και με τον κανόνα της φύσης σάς ευχαριστώ θερμά για τόν πολύτιμο χρόνο σας πού αφιερώσατε γιά τήν περιήγηση τού υπέροχου αυτού άρθρου γιά το φυσικό κρασί   Σας χαιρετώ καί ελπίζω πάντα να είστ

Αγιωργίτικο κάβα 2015 Magavali winery 🍷

Εικόνα
                  Αγιωργίτικο κάβα 2015                        Magavali winery 🍷 Είναι η πιο αναγνωρίσιμη ελληνική ερυθρή ποικιλία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πολυδυναμική αυτή ποικιλία ερυθρού σταφυλιού, έχει την ικανότητα να παράγει μεγάλη γκάμα κρασιών, από φρέσκα φρουτώδη εκχυλισμένα ερυθρά και ροζέ κρασιά με χαμηλές τανίνες, απαλά ερυθρά με μέτριο σώμα, συμπυκνωμένα τανικά κρασιά με εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης, αλλά ακόμα και ενδιαφέροντα γλυκά κρασιά. Όμορφη βραδιά από την Σκοτεινή Αργολίδας... Στήν υγειά σας αγαπητοί φίλες και φίλοι του μαγικού κόσμου του κρασιού...🥀

Χρόνια πολλά ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος

Εικόνα
Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, ο συγκλονιστικός αυτός ενεστώτας  παραμένοντας το ισχυρότερο αντίδοτο στην καταθλιπτική καταχνιά των ημερών μας, είναι έτοιμος να «ζυμώσει» μέσα στο κελάρι της ψυχής μας πίστη, αγάπη και αισιοδοξία!  Έτσι για να αξιοποιήσουμε τόσο πνευματικά όσο και οινοπνευματικά τη φετινή χρονιά, ανάμεσα στα καθιερωμένα υπάρχουν στο προσκήνιο φιάλες με οίνους  παλαιούς, υψηλής ποιότητας που θα γρατζουνίσουν σαν ένα απαλό χάδι βελούδου τους ουρανίσκους του κάθε φίλου και της κάθε φίλης του Magavali winery 🍷 Χρόνια πολλά αγαπητή, εκλεκτή παρέα μας με κάθε επιθυμία να αποτελέσει πραγματικότητα.. 🌹 Μεθυστικά Ο οινοποιός σας.. 🌹  Βασίλειος Μαγκάβαλης