Αναρτήσεις

Εικόνα
Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούμε όσο είναι εφικτό να εφαρμόζουμε κάποιους ιδιαίτερους κανόνες κατά την γευσιγνωσία πού καλό θα ήταν να καταφέρουμε να τούς κάνουμε τρόπο ζωής ...                         Η Διαδικασία ! Η διαδικασία της γευστικής δοκιμής έχει τα κλειδιά της και αργά ή γρήγορα τα μαθαίνει κανείς. Εκείνο που λίγοι έχουν μάθει ―απ’ ό,τι φαίνεται στις εκθέσεις που γίνονται στη χώρα μας― είναι oι καλοί τρόποι μπροστά στο τραπέζι του εκθέτη. Ιδού, λοιπόν, προς γνώση και συμμόρφωση, ο δεκάλογος του καλού γευσιγνώστη όταν επισκέπτεται μια έκθεση κρασιού: 1) Χαιρετάμε, συστηνόμαστε στον παραγωγό και ρωτάμε εάν μπορούμε να δοκιμάσουμε τα κρασιά του. Ναι, όσο περίεργο και εάν σας φαίνεται, το «μπορώ να δοκιμάσω τα κρασιά σας;» είναι απαραίτητο και είναι η καλύτερη εισαγωγή στην ολιγόλεπτη σχέση που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια καλό είναι να δώσουμε το όνομά μας (στοιχειώδης ευγένεια) και την ιδιότητά μας, η οποία θα βοηθήσει τον εκθέτη να
Εικόνα
Το σύμπαν όλο βρίσκεται μες σ’ ένα ποτήρι κρασί Ένας ποιητής είπε κάποτε: «Το σύμπαν όλο βρίσκεται μες σ’ ένα ποτήρι κρασί». Και ίσως ποτέ να μη μας είναι σαφές τι εννοούσε ακριβώς μ’ αυτή του την κουβέντα, γιατί, ως γνωστόν, οι ποιητές δε γράφουν για να τους καταλάβουμε εμείς. Είναι όμως αλήθεια πως αν κοιτάξουμε ένα ποτήρι κρασί από πολύ κοντά θα δούμε όλο το σύμπαν μέσα. Θα δούμε μέσα φαινόμενα της φυσικής: Το υγρό που στροβιλίζεται και εξατμίζεται ανάλογα με τον αέρα και τη ζέστη, την αντανάκλαση στο γυαλί. Και, φυσικά, τα άτομα που, ναι μεν δε βλέπουμε, μα υπάρχουν στη φαντασία μας μέσα. Το γυαλί είναι η απόσταξη της πέτρας και κρύβει στη σύνθεσή του το μυστικό της ηλικίας του σύμπαντος και της εξέλιξης των άστρων. Ποια αλλόκοτη παράταξη στοιχείων χημικών, βρίσκει κανείς στο κρασί; Και πώς βρεθήκανε κει; Θα βρει κανείς τα ένζυμα, τα προϊόντα και υπόπροϊόντα. Μες στο κρασί θα βρεις εξάλλου και μια τρανή γενίκευση: Πως όλη η ζωή είναι κι αυτή μια ζύμωση. Δεν μπορεί

Οινογευστική Magavali winery 🍷

Εικόνα
Οινογευστική είναι η τέχνη να"δοκιμάζουμε", να "γευόμαστε" ένα κρασί. Agiogritiko cava 2015 Magavali winery PGE Peloponnese Skoteini argolis Greece 🇬🇷 🍷  Να το προσεγγίζουμε με τις αισθήσεις μας, να το εκτιμούμε με βοηθό τη μνήμη και να εκφραζόμαστε με "δόκιμο" λεξιλόγιο για την ποιότητά του, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του. Χωρίς να λάβουμε υπ' όψη τα υποκειμενικά κριτήρια του καθενός μας, η τελική μας κρίση βασίζεται στην ευχαρίστηση που μας προκαλεί το κρασί που δοκιμάζουμε. Και αυτή η ευχαρίστηση είναι το μίγμα των εντυπώσεων που αποκομίζουμε από το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του. Στο παιχνίδι της οινογευστικής όμως εκτός από την όραση, την όσφρηση και τη γεύση συμμετέχει και η ακοή, θυμηθείτε τον ήχο του κρασιού καθώς το σερβίρουμε στο ποτήρι. Ακόμη και η αφή, σκεφτείτε το κρασί καθώς κυλά στο στόμα μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα απ' όλα δίνουμε προσοχή στο ποτήρι της οινογευστικής. Άχρωμο
Εικόνα
Το κόκκινο κρασί πιθανόν να επιμηκύνει τη ζωή Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, στο κόκκινο κρασί υπάρχει μία ουσία που επιμηκύνει τη ζωή μονοκύτταρων μυκήτων έως και κατά 80%. Το μόριο, που ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών, είναι πιθανόν να έχει παρόμοια δράση στον άνθρωπο και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την επιβράδυνση των βλαβών που σχετίζονται με το γήρας. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού NewScientist, η ρεσβερατόλη, όπως ονομάζεται η ουσία, όπως και ο θερμοδικός περιορισμός, ενεργοποιεί ένα γονίδιο που ονομάζεται SIR2 και πιθανώς παρατείνει τη ζωή σταθεροποιώντας το DNA και κάνοντάς το πιο ανθεκτικό σε βλάβες. Πάντως, η ουσία δεν φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σινκλερ, επικεφαλής των ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, με τη νέα αυτή έρευνα πιθανόν να δίνεται εξήγηση στο γιατί η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και γιατί η
Εικόνα
Ποιά είναι η μέτρια κατανάλωση κρασιού; Η ¨μέτρια¨ κατανάλωση κρασιού λέγεται ότι είναι καλή για την υγεία. Αλλά ποιά είναι η ¨μέτρια¨ κατανάλωση κρασιού; Πόσο κρασί μπορείτε να πιείτε σε μία φορά, πριν τα οφέλη για την υγεία μετατραπούν σε κινδύνους, που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το  βάρος, την ηλικία του ατόμου, το φύλο, τη διάπλαση του σώματος και τη γενική κατάσταση της υγείας, καθώς και κατά πόσον αυτό καταναλώνεται μαζί με το φαγητό ή με άδειο στομάχι. Οι γυναίκες απορροφούν το αλκοόλ πιο γρήγορα από ό, τι οι άνδρες, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας νερού στο σώμα τους και τα διαφορετικά επίπεδα των ενζύμων στο στομάχι. Ως εκ τούτου, η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα είναι μικρότερη για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Σύμφωνα με τις Dietary Guidelines for Americans 2010, που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ¨Αν γίνεται κατανάλωση οινοπνεύματος, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο - έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά