Αναρτήσεις

Εικόνα
(Η παρούσα ημερολογιακή περιγραφή αφορά το βιολογικό κύκλο του αμπελιού στο βόρειο ημισφαίριο, που έχει περίπου 6 μήνες διαφορά με αυτόν του νοτίου). • Το χειμώνα, το αμπέλι αναπαύεται. Ο αμπελουργός το φροντίζει, το λιπαίνει και το κλαδεύει, αφαιρώντας το μεγαλύτερο τμήμα του ξύλου, που δημιουργήθηκε την προηγούμενη χρονιά. • Στην αρχή της άνοιξης, οι χυμοί αρχίζουν να κυκλοφορούν στο φυτό και όταν η θερμοκρασία αυξηθεί αρκετά, τα «μάτια» του φυτού ανοίγουν, αναπτύσσονται τα πρώτα φύλλα και μεγαλώνουν οι βλαστοί. Το αμπέλι ανθίζει, τα άνθη γονιμοποιούνται και «δένει» ο καρπός: το σταφύλι. • Το καλοκαίρι, το σταφύλι ωριμάζει, αυξάνει δηλαδή σε μέγεθος, αποκτά χρώμα και γλυκύτητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ξινή, άγουρη γεύση του. • Το φθινόπωρο (σε κάποιες περιπτώσεις από το τέλος του καλοκαιριού), όταν πλέον τα σταφύλια αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα και άρωμα, όταν η σχέση σακχάρων και οξέων είναι η κατάλληλη (τεχνολογική ωρίμαση) και όταν οι σύνθετες μετρήσεις που εφαρμόζ
Εικόνα

Αμπέλι: Σωστό κλάδεμα για την πρόληψη των ασθενειών ξύλου

Εικόνα
Αμπέλι: Σωστό κλάδεμα για την πρόληψη των ασθενειών ξύλου Ασθένειες: ΙΣΚΑ – ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ – ΦΟΜΟΞΗ Οι ασθένειες του ξύλου  στο αμπέλι είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικές καθώς προκαλούν, σταδιακά ή και απότομα, τον μαρασμό και την ξήρανση μέρους ή ολόκληρων πρέμνων του αμπελώνα. Η παραγωγή μειώνεται κι η καλλιέργεια φθίνει συνεχώς. Για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις από ασθένειες ξύλου  η εργασία του κλαδέματος να γίνεται με ξηρό καιρό. Όπου δεν είναι εφικτό να αποφύγουμε τις μεγάλες τομές,  να επικαλύπτετε την τομή με ένα προστατευτικό (πάστα)  που πρέπει να εφαρμόζεται (με πινέλο) αμέσως μετά το κλάδεμα (εντός 24 ωρών). Αν δεν γίνει προστασία των μεγάλων πληγών με εφαρμογή πάστας με πινέλο, θα μπορούσε να γίνει ένας ψεκασμός, με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα, μόνον εφόσον ο ψεκασμός δύναται να εφαρμοστεί  αμέσως μετά την εργασία του κλαδέματος.  Για τις υπόλοιπες ασθένειες του αμπελιού οι ψεκασμοί αυτή την εποχή δεν έχουν καμία αποτελεσματικ
Εικόνα
Αμπέλι: Σωστό κλάδεμα για την πρόληψη των ασθενειών ξύλου Ασθένειες: ΙΣΚΑ – ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ – ΦΟΜΟΞΗ Οι ασθένειες του ξύλου  στο αμπέλι είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικές καθώς προκαλούν, σταδιακά ή και απότομα, τον μαρασμό και την ξήρανση μέρους ή ολόκληρων πρέμνων του αμπελώνα. Η παραγωγή μειώνεται κι η καλλιέργεια φθίνει συνεχώς. Για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις από ασθένειες ξύλου  η εργασία του κλαδέματος να γίνεται με ξηρό καιρό. Όπου δεν είναι εφικτό να αποφύγουμε τις μεγάλες τομές,  να επικαλύπτετε την τομή με ένα προστατευτικό (πάστα)  που πρέπει να εφαρμόζεται (με πινέλο) αμέσως μετά το κλάδεμα (εντός 24 ωρών). Αν δεν γίνει προστασία των μεγάλων πληγών με εφαρμογή πάστας με πινέλο, θα μπορούσε να γίνει ένας ψεκασμός, με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα, μόνον εφόσον ο ψεκασμός δύναται να εφαρμοστεί  αμέσως μετά την εργασία του κλαδέματος.  Για τις υπόλοιπες ασθένειες του αμπελιού οι ψεκασμοί αυτή την εποχή δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα

Ο κόσμος του κρασιού!

Εικόνα
                                    Ο κόσμος του κρασιού! Είναι γεγονός ότι στον δικό μας κόσμο, τον κόσμο του κρασιού, η χρονιά μπήκε με το… «αριστερό», αφού τελικά δεν ξεκίνησε η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και όχι μόνο. Δεν θα επαναλάβουμε τα πολλά επιχειρήματα που έχουν ακουστεί κατά του μέτρου και τη δυσκολία εφαρμογής του ειδικά από τους μικρούς παραγωγούς, όμως είναι εντυπωσιακή η συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη χώρας μας στο να προσπαθεί να αναστρέψει τη θετική πορεία οποιουδήποτε τομέα της οικονομίας με πρόχειρα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.  Και δυστυχώς στο συγκεκριμένο τομέα δημιούργησε μια υποδομή που η ιστορία έχει δείξει ότι κανείς δεν πρόκειται να ανατρέψει στο μέλλον, αλλά μάλλον θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί για την είσπραξη ακόμα περισσότερων εσόδων που μπορεί να λείπουν σε κάποια χρονική στιγμή. Σε πείσμα όμως όλων αυτών, το Ελληνικό κρασί συνεχίζει την ανοδική του πορεία αφού πλέον συζητείται και διακρίνεται συνεχώς σε διεθν

Magavali winery 🍷

Εικόνα
MAGAVALI WINERY 🍷  Το κρασί γίνεται στο αμπέλι!  Η μηχανική σύσταση είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος που κάθε παραγωγός θα πρέπει να γνωρίζει προτού βάλει την καλλιέργεια που επιθυμεί. Η μηχανική σύσταση των εδαφών μας πληροφορεί για τις φυσικοχημικές ικανότητες. Η ικανότητα συγκράτησης νερού, ο αερισμός του εδάφους, η ευκολία χειρισμού, η τάση για συσσωμάτωση, και η ικανότητα ιοντοανταλλαγής είναι ιδιότητες που εξαρτώνται από την κατανομή του μεγέθους των κόκκων στο έδαφος. Οι τρεις βασικοί τύποι είναι η άμμος, ο πηλός και ο άργιλος. Κάθε έδαφος κατάτασσεται σε ενδιάμεσες κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων. Δομή φυσικού εδάφους : - μεγάλοι κόκκοι άμμου - μικροί κόκκοι άμμου - μη στιβαγμένα σωματίδια αργίλλου μέσα σε μεγάλα διάκενα - μικρά στοιβαγμένα σωματίδια αργίλλου σε επαφή μεταξύ τους Αμμώδη : Συντίθενται από μακροσκοπικά στερεά σωματίδια στρογγυλευμένα ή γωνιώδη. Στραγγίζουν εύκολα, δεν διογκώνονται ή συρρικνώνονται κάτω από την επίδραση υγρασί