Εσύ τι κάνεις άνθρωπε; Πώς σώζουμε τόν πλανήτη γή;


Αν υπάρχει μια διαδικτυακή δημοσίευση που θα πρέπει να ακολουθήσει οποιοσδήποτε επαγγελματίας και λάτρης του κρασιού με ενδιαφέρον για την Ελλάδα 🇬🇷 - αυτό είναι σίγουρα το www.magavaliwinery.gr www.magavaliwinery.blogspot.gr
 - Είναι ο καλύτερος πόρος για να ενημερώνεστε για όσα συμβαίνουν στη σύγχρονη ελληνική οινική σκηνή και με διορατικές, επαγγελματικές και πολύ αντικειμενικές (όπως είναι δυνατόν να είστε στο κρασί που από μόνο του είναι υποκειμενικές) απόψεις από την εξαιρετική εταιρία Magavali winery και την ομάδα του Βασίλειου Μαγκάβαλη. 
 
Κλάδεμα Αναγεννητικής γεωργίας (καλλιέργειας αμπέλου) σέ δύο κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες:

1) Μοσχοφίλερο φύτευση έτος 1998

2) Αγιωργίτικο φύτευση έτος 1998

Περιοχή: 

Σκοτεινή ορεινής Αργολίδας, Πελοπόννησος (λίγα χιλιόμετρα έξω από τόν κόμβο της Νεμέας). 

Υψόμετρο 650 μέτρα. 

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τόν πλανήτη γή που μάς προσφέρει ζωή. Η καταγραφή τών παρατηρήσεων μέ έρευνα στό κτήμα Μαγκάβαλης(Magavali winery) στην Σκοτεινή Αργολίδας από το έτος 1998 έως το 2023 έδειξε τά εξής στοιχεία :

Διαφορές στίς ιδιότητες τού εδάφους, τών πρέμνων,τών φαινολών, το χρονικό διάστημα τής ωρίμασης τών σταφυλιών καί τού οίνου που είναι πολύ διαφορετικές σήμερα από ό,τι τα παλαιότερα Χρόνια.

Πρώτα θά ήθελα νά ξεκινήσω από το κλίμα πού έχει αλλάξει δραματικά στις μέρες μας. 

Παρατηρήσεις καταγραφές 1998 - 2023:

Πρίν 20 χρόνια τό διάστημα τού χειμώνα είχε διάρκεια 3 - 4 μηνών, το νερό τής βροχής εισερχόταν διαδοχικά στή γή, ομαλά (χιόνια, παγετός, ηλιοφάνεια κτλ).

Τό χώμα φιλτράριζε συνέχεια ό,τι δήποτε αιορούταν στήν ατμόσφαιρα διατηρώντας το νερό υγιές. 

Σήμερα το τοπίο είναι θολό όπως και η ατμόσφαιρα, η βροχή σάν ποσότητα είναι ίδια με πρίν από 20 χρόνια, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι η (διάρκεια). 

Η βροχή διαρκεί περίπου μία εβδομάδα αντί για 4 μήνες καί η ποσότητα του νερού είναι 200 φορές μεγαλύτερη μέ αποτέλεσμα η γή νά μήν προλαβαίνει να φιλτράρει φυσικά τά στοιχεία πού αιωρούνται στήν ατμόσφαιρα καί τό νερό αφού πλημμυρίσει τα πάντα χύνεται με ορμή στη θάλασσα, γεμάτο μέ υπολείμματα μολυσμένο μέ φυτοφάρμακα καί σκουπίδια. 

Στα φυτά, στά ψάρια καί στόν άνθρωπο δημιουργεί πρόβλημα διαταραχής εφόσον η πρώτη πηγή ζωής, (το νερό) είναι μολυσμένο! 

Τό 2009 στό κτήμα Μαγκάβαλης εφαρμόζουμε τό μοντέλο της Αναγεννητικής γεωργίας σε καλλιέργεια αμπέλου μέ ειδικές τεχνικές γιά τήν προστασία από πλημμύρες και την διάβρωση του εδάφους, μέ τόν τρόπο αυτό συμβάλουμε γιά ένα μελλοντικά υγιείς περιβάλλον! 

Τεχνικές :

Δέν οργώνουμε το έδαφος καί μέ αυτό τον τρόπο δέν κάνουμε αποδέσμευση τού διοξειδίου τού άνθρακα στήν ατμόσφαιρα. 

Αντίθετα κάνουμε χλωρό λίπανση. 

Μέ τόν τρόπο τής χλωρό λίπανσης γίνεται δέσμευση τού διοξειδίου τού άνθρακα καί τά φυτά με την φωτοσύνθεση το μετατρέπουν σε οξυγόνο καί άζωτο. 

Διατηρούμε την βιοποικιλότητα τού εδάφους, αφού φιλοξενούμε μικρό οργανισμούς, διάφορα ζώα και πτηνά.

Υγρασία :

Λόγω ανθεκτικού ριζικού οικοσυστήματος η αποστράγγιση τού νερού γίνεται φυσικά παρόλο πού το ερμητικό νερό τής βροχής εισέρχεται στη γή διότι παραμένει συμπαγής με αποτέλεσμα νά προλαβαίνει καί νά φιλτραριστεί χωρίς να πλημμυρίσει. 

Οι ακτίνες του ήλιου δέν μπορούν νά διαπεράσουν τήν επιφάνεια τού εδάφους καί νά καταστρέψουν τήν υγρασία τού υδροφόρου ορίζοντα ώς πρός τήν ατμόσφαιρα. Τά πρέμνα τής αμπέλου παραμένουν υγιείς καί δέν υπάρχει λόγος στρές λόγο αυξημένης θερμοκρασίας! 

(Αποφεύγουμε κάθε μηχανικό μέσο πού ρυπαίνει τήν ατμόσφαιρα) . Γιά τήν κοπή τής χλόης μάς βοηθούν τά ζώα όπως (τα πρόβατα), καθαρίζουν το περίσσευμα τής χλόης, καθώς αφήνουν απαραίτητη λίπανση μέ τά υπολείμματά τους. Επίσης αφήνουν τα βακτήρια από τά έντερά τους μέσω τών ούρων στο χώμα πού είναι και αυτά απαραίτητα γιά τά πρέμνα. Τό όριο ζωής τών πρέμνων αυξάνεται όταν το κλάδεμα είναι αυστηρό, όπως καί όλλες οί τεχνικές πραγματοποιούνται μέ φυσικό, χειρονακτικό τρόπο. Τά πρέμνα μεγάλης ηλικίας δίνουν το περισσότερο φρούτο στόν παραγόμενο οίνο αφού έχουν ποιό βαθύ ριζικό σύστημα καί επεξεργάζονται τό νερό καλύτερα. 

Στήν κοιλάδα τής Σκοτεινής στόν νομό Αργολίδας οί χαμηλές θερμοκρασίες τόν χειμώνα βοηθούν στήν διακοπή τών χυμών πού είναι απαραίτητο γιά τό αμπέλι, η οροσειρά πού αποτελείται από έλατα πολλών ετών και το υψόμετρο 650 μέτρων βοηθούν στήν ομαλή λειτουργία τής θερμοκρασίας καί τής υγρασίας προσφέροντας οξυγόνο καί άζωτο στά πρέμνα. 

Τέλος του Φλεβάρη τού 2023 οί θερμοκρασίες παρουσιάζουν σταδιακή άνοδο καί ξεκινά ή κίνηση τών χυμών τών πρέμνων πρός τα πάνω, αυτός είναι ο δείκτης πού θά αρχίσουμε τό κλάδεμα μέ ξηρό καιρό.

Μέ τήν τεχνική τής ανναγενιτικής γεωργίας έχουμε καταφέρει νά ανακτήσουμε τήν φύση στά σταφύλια μέ γνήσια αντισώματα 100 %.

Ο οίνος πού παράγεται είναι συμπυκνωμένος μέ υψηλά επίπεδα αλκοόλ καί οξύτητα χωρίς (θείωση).

Σάς περιμένουμε στήν Ελλάδα, μαζί μέ τήν εκδρομή σας στήν Σκοτεινή Αργολίδας Πελοπόννησος, να περπατήσουμε μαζί στούς φροντισμένους αμπελώνες μας, να σάς προσφέρουμε μία δωρεάν γευσιγνωσία σέ έναν ιδιαίτερο χώρο εκθεσιακό πού θά σάς ενθουσιάσει 🍷 Τά γνωστά κρασιά magavali winery έχουν μία ιδιαίτερη φινέτσα, λεπτό άρωμα και γευστική πολυπλοκότητα στό στόμα.

Κρατήσεις :

Mobile phone +306946 403611 

Website www.magavaliwinery.gr 

Blogger www.magavaliwinery.blogspot.gr 

Email info@magavaliwinery.gr 






Family business 

Magavali winery 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ