Σπουδαία ανακάλυψη στούς σπόρους τού σταφυλιού !

 Μια χημική ουσία στους σπόρους σταφυλιού παρατείνει τη ζωή των ποντικών κατά 9%.
 
Άποψη Αγιωργίτικο 
Magavali winery 
Σκοτεινή Αργολίδας

Μια χημική ουσία στους σπόρους σταφυλιού μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ηλικιωμένων ποντικών, να κάνει τα νεότερα πιο υγιή και ακόμη και να βοηθήσει τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με τη συρρίκνωση των όγκων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Nature Metabolism. 

Είναι όμως η αντιγηραντική ανακάλυψη που κυνηγούσαν οι άνθρωποι; Και τι, αν μη τι άλλο, μας λέει για το γιατί γερνάμε;

-Δημιουργία γήρανσης :

Ασθένειες, τραυματισμοί και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας, εμποδίζοντάς τα να διαιρεθούν και να πολλαπλασιαστούν. Ωστόσο, αυτά τα δυσλειτουργικά κύτταρα μπορούν ακόμα να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν τα κύτταρα γύρω τους.

Για να αποφευχθεί αυτό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα σκοτώνει και καθαρίζει τα κατεστραμμένα κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «απόπτωση». Αλλά μερικά κύτταρα αντιστέκονται στήν απόπτωση.

Ονομάζονται «γηρασμένα κύτταρα» και συσσωρεύουμε περισσότερα από αυτά καθώς γερνάμε.

Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με την ένωση από σπόρους σταφυλιού ήταν πιο γρήγορα, πιο δυνατά και είχαν μεγαλύτερη αντοχή.

Η ιδέα: Τα γηρασμένα κύτταρα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της άνοιας, του εγκεφαλικού και άλλων, έτσι οι ερευνητές μακροζωίας αναζητούν τώρα « σενολυτικά » - φάρμακα που μπορούν να καθαρίσουν το σώμα από γηρασμένα κύτταρα χωρίς να βλάψουν τα υγιή αυτές.

Η ελπίδα είναι ότι τέτοια φάρμακα θα μας επιτρέψουν να ζούμε περισσότερο , πιο υγιείς ζωές, και αρκετοί πολλά υποσχόμενοι υποψήφιοι έχουν φτάσει σε δοκιμές σε ανθρώπους. Τώρα, ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει έναν φθηνό, άμεσα διαθέσιμο νέο σενολυτικό στόχο - στους σπόρους σταφυλιού.

Απόδραση σταφυλιού: 

Για τη μελέτη τους , οι ερευνητές εξέτασαν μια βιβλιοθήκη 46 φυτικών ενώσεων, που προηγουμένως συνδέονταν με τη γήρανση, για να δουν εάν επηρέαζαν τα γηρασμένα κύτταρα σε ένα τρυβλίο Petri. 

Τα γηρασμένα κύτταρα έχουν συνδεθεί με πολλές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της άνοιας και του εγκεφαλικού.

Ανακάλυψαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις μιας ένωσης που βρίσκεται στους σπόρους σταφυλιού —προκυανιδίνη C1 (PCC1)— εμπόδισαν τα γηρασμένα κύτταρα να απελευθερώσουν χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. 

Σε υψηλές συγκεντρώσεις, το PCC1 σκότωσε τα γηρασμένα κύτταρα εντελώς, χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές προχώρησαν στη μελέτη της επίδρασής του στα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αύξησε τη διάρκεια ζωής τους, βελτίωσε την υγεία τους και μείωσε τον αριθμό των γηρασμένων κυττάρων στους ιστούς των ζώων.

Λεπτομέρειες:

Για ένα πείραμα, 91 ηλικιωμένα ποντίκια έλαβαν θεραπεία με PCC1 δύο φορές την εβδομάδα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η υπόλοιπη διάρκεια ζωής αυτών των ποντικών ήταν περισσότερο από 60% μεγαλύτερη από τα ποντίκια μιας ομάδας ελέγχου, ενώ η συνολική διάρκεια ζωής τους ήταν 9% μεγαλύτερη. 

Ένα παρόμοιο τεστ διεξήχθη με νεότερα ποντίκια και αυτά που έλαβαν θεραπεία με PCC1 για τέσσερις μήνες ήταν πιο κατάλληλα από αυτά που έλαβαν έλεγχο - ήταν πιο γρήγορα, πιο δυνατά και είχαν μεγαλύτερη αντοχή.

 Οι ερευνητές μακροζωίας που στοχεύουν τα γηρασμένα κύτταρα μπορεί να είναι ήδη στο σωστό δρόμο.

Τέλος, τα ποντίκια με ανθρώπινους όγκους καρκίνου του προστάτη που έλαβαν PCC1 και ένα φάρμακο χημειοθεραπείας είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται κατά μέσο όρο κατά 75%, ενώ οι όγκοι των ποντικών που έλαβαν μόνο τη χημειοθεραπεία συρρικνώθηκαν μόνο κατά 44%.

Ο αριθμός των γηρασμένων κυττάρων γύρω από τους όγκους μειώθηκε επίσης.

Κοιτάζοντας στό μέλλον:

Η συνήθης αποποίηση ευθυνών ισχύει εδώ: μόνο και μόνο επειδή κάτι λειτουργεί σε ποντίκια δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και στους ανθρώπους. Ωστόσο, σταφύλι σπόροι είναι αρκετά φθηνά, οπότε αν ppc1 έχει μεταφραστεί σε ανθρώπους, μια senolytic φάρμακο με βάση μπορεί να είναι εύκολο να αναβαθμίσουν.

Ακόμα κι αν η PPC1 δεν μπορεί να κάνει το άλμα προς τους ανθρώπους, ωστόσο, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι ερευνητές μακροζωίας που στοχεύουν τα γηρασμένα κύτταρα μπορεί να είναι ήδη στο σωστό δρόμο. Και αν υπάρχει PCC1 για ποντίκια, μπορεί κάλλιστα να υπάρχει μια παρόμοια ένωση που να λειτουργεί στους ανθρώπους.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Επιλογή άρθρου στο 

Magavali winery

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ