Είναι σίγουρο πως το κρασί προτιμά τη συντροφιά του φαγητού από τη μοναξιά




Το κρασί στο τραπέζι μας, συνοδεύει τα εδέσματα, μας ευφραίνει με τους ευχάριστους τόνους των χρωμάτων του, μας μεθά με τον πλούτο των αρωμάτων και την ποικιλία των γεύσεών του. Εν ολίγοις συμβάλλει στη δημιουργία μιας χαρούμενης, ζεστής ατμόσφαιρας.
Είναι σίγουρο πως το κρασί προτιμά τη συντροφιά του φαγητού από τη μοναξιά, στο τραπέζι. Παρ' όλα αυτά είναι ένας απαιτητικός παρτενέρ που επιμένει στην αρμονία της παρέας. Εάν το ίδιο είναι απλό αισθάνεται άβολα δίπλα στα πιάτα με έντονη προσωπικότητα. Εάν αντίθετα είναι ρωμαλέο και έντονο αποζητά ένα γεύμα πλούσιο σε γεύση και αρώματα. Και όταν του προσφέρουμε την ταιριαστή παρέα, το κρασί μας το ανταποδίδει. Η αρμονία του συνδυασμού των κρασιών και των εδεσμάτων ικανοποιεί τις γευστικές, πρώτα απ' όλα, αλλά και τις διανοητικές μας αναζητήσεις. Ορισμένες τροφές συνδυάζονται τόσο ταιριαστά και ευχάριστα με συγκεκριμένα κρασιά, που το πάντρεμά τους μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό και η γευστική απόλαυση στο στόμα. Είναι οι εξής περιπτώσεις:

Ορεκτικά

οι ψημένοι ξηροί καρποί συνδυάζονται με ξηρά λευκά και αφρώδη κρασιά
τα οστρακοειδή σερβίρονται δίπλα σε φρέσκα, ζωηρά λευκά κρασιά
τα μικρά τηγανιτά ψάρια με λευκά κρασιά ή ρετσίνα
τα λαχανικά που συνοδεύονται από έντονες σάλτσες δίπλα σε ροζέ ή ελαφρά ερυθρά κρασιά
οι χορτόπιτες αποζητούν την παρέα των λευκών κρασιών
ενώ οι κρεατόπιτες των ερυθρών, αρκετά αρωματικών.
Ζωμοί - σούπες

οι πλούσιοι γευστικοί και δυναμωτικοί ζωμοί των οσπρίων συνδυάζονται με ελαφρά ερυθρά κρασιά
οι παχιές κρεατόσουπες με φρέσκα ερυθρά κρασιά
Αλλαντικά

τα ωμά αλμυρά αλλαντικά σερβίρονται πλάι σε ροζέ ή ελαφρά ερυθρά κρασιά
ενώ τα πικάντικα μαγειρεμένα δίπλα σε πλούσια ερυθρά
Ψάρια



Η επιλογή των κρασιών εξαρτάται από την προέλευσή τους (γλυκό ή θαλασσινό νερό) από το είδος της σάρκας τους και φυσικά από τη μέθοδο παρασκευής τους.

τα θαλασσινά και τα μαλάκια συνοδεύονται από ξηρά λευκά κρασιά
τα τηγανιτά ψάρια αποζητούν τα ξηρά λευκά κρασιά ή και τη ρετσίνα
η πέστροφα σερβίρεται με ελαφρά λευκά κρασιά
ο σολωμός και ο τόνος με πλούσια λευκά
και το χέλι με ελαφρά ροζέ ή και ερυθρά
τα ψητά μεγάλα ψάρια του θαλασσινού νερού αποζητούν τα πλούσια λευκά κρασιά
ενώ η σαρδέλα και το σκουμπρί τα ξηρά λευκά, αλλά όχι αρωματικά κρασιά.
Κρέατα

Στον συνδυασμό τους με τα κρασιά καθοριστικό ρόλο παίζει η μέθοδος παρασκευής τους καθώς επίσης οι συνοδευτικές σάλτσες. Σε γενικές γραμμές όμως:

τα κρέατα σχάρας συνδυάζονται με ελαφρά ευκολόπιοτα ερυθρά κρασιά, με φρουτώδη αρώματα
τα ψητά λευκά κρέατα με λιπαρά λευκά κρασιά και λεπτά ερυθρά
το μοσχαράκι και το κατσικάκι γάλακτος με λιπαρά λευκά κρασιά
το αρνί με φινετσάτα και μαλακά ερυθρά,
το χοιρινό με νεαρά, ελαφρά και ευκολόπιοτα ερυθρά,
τα ψητά ερυθρά κρέατα με πλούσια σε γεύση ερυθρά κρασιά,
το βοδινό με μαλακά ερυθρά
το κυνήγι με εκλεκτά ερυθρά παλαίωσης με εξελιγμένο μπουκέτο, εύρωστα με πλούσιο μεστό σώμα.
τα μαγειρεμένα (κρέατα, πουλερικά) με σάλτσα ερυθρού κρασιού σερβίρονται με κρασί που να συγγενεύει πολύ με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην σάλτσα.
Τυριά

όλα τα φρέσκα τυριά με αρκετά αλμυρή γεύση συνδυάζονται με ελαφρά λευκά κρασιά
οι αμέτρητες ποικιλίες των τοπικών κατσικίσιων τυριών συνοδεύονται από ξηρά λευκά κρασιά με έντονη γεύση ή από φινετσάτα ερυθρά (συγκεκριμένα η φέτα ταιριάζει απόλυτα με τη ρετσίνα)
τα λιπαρά, φρουτώδη, λιγότερο ή περισσότερο ξηρά τυριά (π.χ. edam) αποζητούν πλούσια και αρωματικά λευκά κρασιά, με ευχάριστη οξύτητα
τα ξηρά τυριά με έντονα αρώματα και γεύση (π.χ. καπνιστό) συνδυάζονται με πλούσια λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι
τα αλμυρά τυριά με έντονη γεύση μπαχαρικών ή μούχλας (π.χ. κοπανιστή, bleu) με λευκά γλυκά κρασιά
τα τυριά με λιπαρή, μαλακή, ντελικάτη γεύση και λιγότερο ή περισσότερο χαρακτηριστική οσμή μούχλας (πχ. brie, camambert) παντρεύονται με πλούσια ερυθρά κρασιά παλαίωσης
τα ξηρά ελαφρώς αλμυρά τυριά, αρκετά φρουτώδη π.χ. Emmental με ερυθρά κρασιά παλαίωσης
Φρούτα

τα ροδάκινα σερβίρονται δίπλα σε λευκά κρασιά
οι φράουλες και τα βατόμουρα σε ερυθρά κρασιά
το πεπόνι πλάι σε γλυκό κρασί
το μοσχάτο σταφύλι σε γλυκό κρασί από Μοσχάτο
τα δαμάσκηνα πλάι σε ερυθρά γλυκά κρασιά
Γλυκίσματα επιδόρπια

όλα τα γλυκίσματα που δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη και θυμίζουν αρώματα ξηρών καρπών και φρούτων συνοδεύονται από αρωματικά, γλυκά λευκά κρασιά και αφρώδη ημίξηρα
τα γλυκίσματα από σοκολάτα συνδυάζονται δύσκολα με το κρασί. Παρ' όλα αυτά προτείνονται τα γλυκά ερυθρά κρασιά και ορισμένα αφρώδη
όταν οι κρέμες ή τα γλυκίσματα είναι αρωματισμένα με λικέρ ή απόσταγμα, η μόνη κατάλληλη παρέα είναι η ημίξηρη σαμπάνια ή αλλιώς συνδυάζονται με ένα ποτηράκι από το ίδιο λικέρ ή απόσταγμα.
Υπάρχουν όμως και τροφές που δύσκολα συνδυάζονται με το κρασί, όπως τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα τουρσιά, οι σαλάτες με ξύδι ή λεμόνι, οι λεπτόρρευστες σούπες. Το σίγουρο είναι πως η αρμονία του κρασιού με το φαγητό αφήνει πάντα περιθώρια στην πρόκληση νέων και διαφορετικών συνδυασμών που εναπόκεινται στη φαντασία και την προτίμηση του καθ' ενός μας.
Μεθυστικά....
Ο οινοποιός Βασίλειος Μαγκάβαλης 
Magavali winery 



https://magavali-winery.business.site




Www.magavaliwinery.blogspot.gr




        https://magavali-winery.business.site

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ