Εγγυημένα κρασιά ποιότητας











Ό,τι συμβαίνει με πλήθος προϊόντων συμβαίνει και με το ελληνικό κρασί: το επώνυμο ελληνικό κρασί εκτίθεται και αποκαλύπτεται, εκθέτει και αποκαλύπτει! Συνεπώς, όπως κάθε επώνυμο τυποποιημένο προϊόν, το επώνυμο ελληνικό κρασί παρέχει εγγυήσεις ποιότητας και ασφάλειας, ενώ ειδικά στην περίπτωσή του, οι παροχές διευρύνονται και στο κομμάτι της αυθεντικής απόλαυσης.


 Πρώτα-πρώτα, κάθε φιάλη επώνυμου ελληνικού κρασιού αναγράφει στην ετικέτα της το όνομα του δημιουργού του. Του έμπειρου εκείνου ή πρωτοπόρου επαγγελματία έλληνα οινοποιού, που διαθέτει την τεχνογνωσία και την απαραίτητη αφοσίωση γι’ αυτό που κάνει. Του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από τις αναρίθμητες φροντίδες και τις αγωνίες που συνοδεύουν τη δημιουργία κάθε κρασιού. Αυτού που δεν διστάζει να εκτεθεί απέναντι στους πάντες, υπεύθυνα και ξεκάθαρα και όχι ανώνυμα και... «χύμα»!

 Κάθε τέτοια φιάλη επώνυμου ελληνικού κρασιού αποκαλύπτει όμως πληροφορίες και για την προέλευση του κρασιού, την ποικιλία αμπέλου,από την οποία φτιάχτηκε (ή τις ποικιλίες), την εσοδεία κ.ά., καταγράφοντας τα διαφορετικά και μοναδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Σκιαγραφείται έτσι η μεγάλη ποικιλότητα των εξαίρετων και διακριτών αμπελοτοπίων του ελληνικού αμπελώνα, στην οποία συνέβαλε σημαντικά η γεωγραφία της χώρας, δημιουργώντας πολλούς, μικρούς και ανεξάρτητους αμπελώνες-νησίδες, με πολυποίκιλα εδάφη και υψόμετρα και πλήθος γεωγραφικών προσανατολισμών.

 Σημαντικότατη είναι δε η ένδειξη της εσοδείας, που παραπέμπει στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς σ’ έναν τόπο, βάζοντας μια ουσιαστική πινελιά στα κρασιά του. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, καθώς και τις πολύ καλά προσαρμοσμένες διεθνείς, που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, καταλήγουν σε αξιοσημείωτο πλουραλισμό κρασιών-προτάσεις, με ιδιαίτερη διαφορετικότητα, που προσδιορίζεται και έχει νόημα μόνο μέσα από έναν επώνυμο χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας, αποκλειστικά του επώνυμου ελληνικού κρασιού, διασφαλίζει στην Ελλάδα μια μοναδική θέση στον οινικό κόσμο!


ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Η παραγωγή κρασιών εγγυημένης ποιότητας απαιτεί πολλές γνώσεις. Καταρχάς, γνώση των εργασιών του αμπελώνα ή με άλλα λόγια, μια αμπελουργία αιχμής, που οδηγεί στην παραγωγή υγιών σταφυλιών, με την επιθυμητή –ανά περίπτωση– συγκέντρωση χαρακτηριστικών υψηλής ποιότητας. Επίσης, απαιτεί γνώση των σύγχρονων και πολλές φορές καινοτόμων πρακτικών της οινοποίησης, δηλαδή μια σημαντική τεχνογνωσία γύρω από το «οινοποιείν», που οδηγεί σε κρασί εγγυημένης ποιότητας κάθε άλλο παρά «τυχαία». Όχι δηλαδή με... «χύμα» τρόπο.
 Βεβαίως, η παραγωγή κρασιών εγγυημένης ποιότητας απαιτεί τη χρήση μιας ιδιαίτερα ακριβής, αλλά αναγκαίας και σύγχρονης τεχνολογίας, τόσο κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, όσο και της τυποποίησης-εμφιάλωσης. Άλλωστε, η τυποποίηση, όχι μόνο προφυλάσσει το κρασί από κάθε είδους περιπέτειες, αλλά του δίνει και τη δυνατότητα να εξελιχθεί, να αναπτύξει την προσωπικότητά του, μέσω της ενδεχόμενης ωρίμασης στο βαρέλι και της παλαίωσης στη γυάλινη φιάλη, σε χώρους με ελεγχόμενες συνθήκες, κυρίως θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού.

 Πρόκειται για ένα συνδυασμό στοιχείων, που καταλήγει σε μια υπέροχη ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων, που προτείνουν οι έλληνες οινοπαραγωγοί μέσα από τα επώνυμα κρασιά τους. Οι άνθρωποι που αφού επένδυσαν και επενδύουν πολλά χρήματα σε εξοπλισμό, τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό, παραδίδουν εμφιαλωμένο και ενυπόγραφο το προϊόν τους: το επώνυμο ελληνικό κρασί εγγυημένης ποιότητας, που έρχεται σε σαφή αντίθεση με κάθε σχετικό ανώνυμο προϊόν, χωρίς ταυτότητα, προέλευση και δυνατότητα πιστοποίησης. Πιθανόν δε, χωρίς την προσοχή που ήταν απαραίτητη κατά την παραγωγή του, άρα χωρίς εχέγγυα για την ποιότητά του.


Βασίλειος Μαγκάβαλης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ