«πολλά μεταξύ πέλει κύλικος και χείλεος άκρου» Ο Αγκαίος ... Ό πρώτος Βασιλιάς πού καλλιέργησε αμπέλι Www.magavaliwinery.blogspot.gr Ο Αγκαίος ... Ό πρώτος Βασιλιάς πού καλλιέργησε αμπέλι ... Ήταν Βασιλιάς της Τεγέας Αρκαδίας . Ένας χρησμός τού μαντείου έλεγε πώς ήταν πολύ αυστηρός με τούς εργάτες του καί τούς πίεζε νά δουλεύουν σκληρά στα κτήματά του. Ένας λοιπόν από τούς εργάτες του τόν καταράστηκε " Είπε ποτέ να μην προφτάσεις νά γευθείς το κρασί τού αμπελιού ... Όταν όμως έφτασε η ώρα τού τρύγου καί έκαναν το νέο κρασί τότε ειρωνικά ο Αγκαίος Βασιλιάς είπε στον υπηρέτη του: Νά λοιπόν πού πρόλαβα να γευτώ κρασί ... Τότε ο υπηρέτης του απάντησε μία περίφημη φράση ,πού έμεινε ...πολλά μεταξύ κύλικος καί χείλεος άκρου πέλλει ... Δηλαδή πολλά γίνονται στον ελάχιστο χρόνο μεταξύ ποτηριού καί τού άκρου των χειλιών... Τι εννοούσε ? Εννοούσε πώς όσα φέρνει η ώρα δέν τα φέρνει ο χρόνος όλος όπως λέμε πολλές φορές στις μέρες μας . Πραγματικά τήν ί
Αντιγηραντική Διατροφή Κόκκινο Κρασί: Πώς οι Αντιγηραντικές του Ιδιότητες Μπορούν να Αποτελέσουν Συνταγή Νεότητας Κόκκινο Κρασί Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ, και ιδίως το κόκκινο κρασί, αποτελεί ένα μυστικό νεότητας όταν καναλώνεται σε μικρές ποσότητες, ενώ η κατάχρησή του μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον οργανισμό. Το κόκκινο κρασί έχει τις περισσότερες αντιγηραντικές ιδιότητες, λόγω της μεγάλης περιοκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα γεύμα συνδυάζεται με λίγο κόκκινο κρασί, αυτό φαίνεται να αντισταθμίζει τη βλάβη που προκαλείται στις αρτηρίες από τις λιπαρές τροφές, λόγω της μεγάλης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε κατεχίνες (υπάρχουν άφθονες και στο τσάι), οι οποίες συμβάλλουν στην απόφραξη των αρτηριών και στην προστασία του ήπατος, δρουν ως αντιπηκτικό και αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων, χαλαρώνουν και διαστέλλουν τα αιμοφόρ
Η Λαογραφία στέκει επάνω σε ρίζες πανάρχαιες και το ένστικτο της επιβίωσης αναζητά κάποια μορφή απόλαυσης. Ο Διόνυσος συνηγορεί και συμμετάσχει εις το αισθητόν, μέσα από την δημιουργική του έκφραση και την ανάδειξη μιας γήινης έκφρασης... της ΓΕΥΣΗΣ! (Αποδεικνύοντας ότι η γαστρονομία είναι βασικό στοιχείο του Ελληνικού Πολιτισμού!) Όταν η Γη δόμησε πάνω στο χώμα της σταφύλι κι αυτό αναπτύχθηκε μέσα στ' αμπέλι, εκεί φανερώθηκε το Έργον, όπου η Αμπελουργία "καλλιέργησε τον Ελληνα" πάνω στην Γη, μαζί με όλα τα παράγωγα του Διονυσιακού σταφυλιού. Το πρώτο εξ' αυτών είναι ο μούστος, προϊόν σύνθλιψης του σταφυλιού, το οποίο πριν διανύσει την ζυμωτική πορεία του προς την δημιουργία του αιθέριου οίνου, χρησιμοποιήθηκε για την εμφάνιση ενός ευφραντικού γκυκίσματος που ονομάστηκε Μουσταλευριά! Οι πρόγονοί μας την αγαπούσαν τόσο, ώστε στην Μινωική Κρήτη είχαν ανακαλύψει τον τρόπο να απολαμβάνουν μουσταλευριά όλο τον χρόνο: Αφού την παρασκεύαζαν, την άπλωναν σ' έναν δίσκο
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου