Ή όραση στον οίνο - κρασί



Η Όραση στον οίνο (κρασί). 



Η όραση μας πληροφορεί για το χρώμα, την διαύγεια , την διαφάνεια, τη ρευστότητα.
 Σε ανοιχτόχρωμες φιάλες αρκετά από αυτά τα χαρακτηριστικά διακρίνονται σε ένα βαθμό πριν το άνοιγμα της φιάλης.

Οι χρωστικές ουσίες είναι τα πιο ευαίσθητα συστατικά των κρασιών.
Κάθε ατέλεια ή ασθένεια εκδηλώνεται με αλλαγή του χρώματος τους.
Η ένταση, η χροιά αλλά και ο καθαρός τόνος του χρώματος έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα του κρασιού.
Αυτά εξαρτώνται από την ποικιλία του σταφυλιού, την οινοποίηση, την παλαίωση και τη συντήρησή του.

Τα νέα κόκκινα κρασιά έχουν έντονα κόκκινες αποχρώσεις.
Τα κρασιά που έχουν υποστεί παλαίωση εμφανίζουν αποχρώσεις καστανές ή κεραμιδί και οι οποίες γίνονται πιο ευδιάκριτες όσο το κρασί περνάει στη φάση της γήρανσης.

Τα πολύ νέα λευκά κρασιά έχουν χροιά πρασινοκίτρινη, τα σχετικά νέα έχουν χροιά κιτρινοπράσινη.

Πρακτικός Οδηγός Οπτικής Εκτίμησης Κρασιών
Μπλέ ανταύγειες κόκκινων κρασιών: νέο κόκκινο
Κεραμιδί χρώμα κόκκινων κρασιών: παλαιωμένο κόκκινο
Κίτρινη απόχρωση λευκών κρασιών: πιθανή οξείδωση
Ζωηρό και λαμπερό χρώμα με πράσινες ανταύγειες λευκών κρασιών: οξύτητα
Ζωηρά ροζέ κρασιά: νέο κρασί

Με όραση magavali winery 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ