Το κρασί γίνεται στο αμπέλι.


Το κρασί γίνεται στο αμπέλι. 

Βασικοί αμπελουργικοί κανόνες για ποιοτικό κρασί:

1) Πυκνή φύτευση
Εδώ υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα. Με αραιή φύτευση με απλά λόγια ζητάς από ένα κλήμα να σου αποδώσει Χ σταφύλια, ενώ στην πυκνή του ζητάς π.χ. Χ/2. Ο μεγαλύτερος αριθμός πρέμνων σου εξασφαλίζει ότι η ποσότητα σταφυλιού και στις 2 περιπτώσεις θα είναι πάνω κάτω η ίδια. Εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις στην κορινθιακή σταφίδα στο Αίγιο όπου κυριολεκτικά δεν υπάρχει ελεύθερο χώμα μεταξύ ενός πρέμνου και του επόμενου. Γινόταν διότι το ύψος της σταφίδας ήταν εξαιρετικά χαμηλό οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα σκίασης. Σταδιακά με την εμφάνιση της γραμμικής καλλιέργειας εγκαταλείφθηκε (ειδικά στο αμπέλι, όχι τόσο στη σταφίδα) ενώ στο εξωτερικό έχει γίνει κοινός τόπος εδώ και δεκαετίες. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι λόγω ανταγωνισμού οι ρίζες επεκτείνονται σε βάθος και όχι επιφανειακά αποδίδοντας καλύτερα το χαρακτήρα του κάθε terroir. Ο ισχυρισμός που λέει ότι η πυκνή φύτευση απαιτεί περισσότερο πότισμα και είναι ακατάλληλη για ξηροθερμικές τοποθεσίες δε με βρίσκει σύμφωνο εφόσον η ρίζα προχωράει πιο βαθιά οπότε και βρίσκει ευκολότερα διαθέσιμο νερό στο υπέδαφος. 

2) Πράσινος τρύγος
Αφαιρούνται επιλεκτικά σταφύλια υπολογίζοντας ότι η τελική επιθυμητή ποσότητα ανά πρέμνο πρέπει να είναι 1-1.5 κιλά. Τα σταφύλια αφαιρούνται λίγο μετά το ξεκίνημα του περκασμού και όταν θα έχουν φουσκώσει οι ρώγες. Ο λόγος που πρέπει να τα αφαιρέσουμε τόσο αργά είναι γιατί σε περίπτωση που τα αφαιρέσουμε νωρίτερα τα σταφύλια που αφήσαμε θα αυξηθούν σε όγκο.

3)Κατάλληλο έδαφος
Το έδαφος για να είναι κατάλληλο για αμπέλι θα πρέπει να έχει ελαφρώς όξινες ιδιότητες (pH=5.5-7.0), γεγονός που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα του εδάφους σε ανθρακικό ασβέστιο πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Πολύ σημαντική η παρουσία οργανικού άνθρακα στο έδαφος που επιτυγχάνεται με κατάλληλη προσθήκη κοπριάς στο έδαφος. Ιδανικά η περιεκτικότητα πρέπει να είναι μεταξύ 2-3% κ.β. Η λίπανση, επίσης, θεωρείται υψίστης σημασίας με την περιεκτικότητα σε φώσφορο να απαιτείται να είναι μεγαλύτερη από 40 mg/kg (ppm), του αζώτου επίσης στα ίδια επίπεδα ενώ το κάλιο θα πρέπει να εντοπίζεται σε επίπεδα τουλάχιστον 250 mg/kg (ppm). Τέλος, σημαντική η παρουσία μικροσυστατικών, όπως μαγγανίο >30 ppm), ψευδάργυρου (8-10 ppm), βορίου (1-5 ppm) και μαγνησίου (200-250 ppm).

Για να δείτε εάν το χωράφι σας είναι κατάλληλο για αμπέλι το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάλυση χώματος για το έδαφός σας.

Βασίλειος Μαγκάβαλης
Magavali winery
Greece 🇬🇷 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ