Το διάσημο σύμβολο του θεού Διόνυσου, το σταφύλι, θεωρείται από πολλούς βασιλιάς των φρούτων ή και βασιλιάς όλων των τροφών, ενώ από κάποιους,
αποκαλείται «φυτικό γάλα» κατακτώντας έτσι το βάθρο του νικητή ως το θρεπτικότερο, υγιεινότερο και γευστικότερο προϊόν της γης.
Το σταφύλι ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων. Η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με τον οίνο που με την κατανάλωσή του,
ειδικά στα συμπόσια των καλλιεργημένων και ευημερούντων προγόνων μας, είχε την ιδιότητα να ευφραίνει τις καρδιές, αλλά και να εμπνέει έργα τέχνης.
Ξεκινώντας από τους στίχους του Ανακρέοντα που εξυμνούν τη χαρούμενη πλευρά της ζωής, του πάθους και της ελευθεριότητας που ξυπνά το κρασί, φτάνουμε
στα διασημότερα αποφθέγματα ελληνικότατης φιλοσοφίας ή και «αμπελοφιλοσοφίας» που ταξίδεψαν στο σήμερα και εξακολουθούν να συνοδεύουν την
οινοποσία, τόσο στην εκλεπτυσμένη της μορφή όσο και στην καθημερινή και παρεΐστικη. Η ελληνική μαγειρική και ζαχαροπλαστική ωστόσο, αποδεικνύουν
περίτρανα ότι για τους Έλληνες, σταφύλι και αμπέλι δεν σημαίνει αποκλειστικά κρασί. Αντίθετα, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να αξιοποιηθεί η πολύτιμη
άμπελος, από τα φύλλα μέχρι τους καρπούς της.
Ο οινοποιός Βασίλης Μαγκάβαλης
 Οινοποιείο magavali

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ