Η επιστήμη αποφάνθηκε: Πίνετε κρασί, κάνει καλό!
Σήμερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα μελετάει το κρασί περισσότερο από ποτέ. Όχι για να αποδείξει την θεραπευτική του διάσταση – αυτή έχει πλέον παγιωθεί εδώ και πολύ καιρό. Στόχος όλων των μελετών είναι πια να καταγράψουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης υγείας στις οποίες το κρασί έχει αποδεδειγμένα άμεσα οφέλη. Και αυτές είναι ήδη πολλές, ενώ συνεχώς παρουσιάζονται περισσότερες. Αξίζει λοιπόν να δούμε ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα από τέτοιες επιστημονικές μελέτες, όπως δημοσιεύτηκαν σε γνωστά ιατρικά περιοδικά και συγγράμματα. Πρόσφατα, έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Kentucky, καθώς και σε αυτό της Georgia, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπέραναν ότι οι ανθοκυάνες, οι ουσίες του σταφυλιού δηλαδή που χαρίζουν στο κόκκινο κρασί το χρώμα του, εξολοθρεύουν τα κύτταρα που προκαλούν παχυσαρκία, καθώς και αυτά που ευθύνονται για την λευχαιμία στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν – μεταξύ άλλων – στο Αμερικάνικο Journal of Medicinal Food, περιέχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα για την καταπολέμηση σοβαρών προβλημάτων υγείας μέσω των ουσιών που αποτελούν τον βασικό «αμυντικό» μηχανισμό του σταφυλιού, και οι οποίες περνούν από το φρούτο στο κόκκινο κρασί. Το 2007, μία έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Buffalo, διετύπωσε πολύ θετικά συμπεράσματα για την κατανάλωση κρασιού στις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό σύγγραμμα Addiction, η πανεπιστημιακή ομάδα αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν κρασί διατρέχουν 44% χαμηλότερο κίνδυνο από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με γυναίκες που δεν καταναλώνουν καθόλου κρασί. Για πρώτη φορά μάλιστα μία τέτοια έρευνα επικεντρώθηκε και στην συχνότητα της κατανάλωσης, συμπεραίνοντας ότι το ποσοστό μείωσης του κινδύνου ανεβαίνει στο 52% για τις γυναίκες που καταναλώνουν κρασί καθημερινά. Την ίδια χρονιά, μελέτες που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Aukland της Νέας Ζηλανδίας,
Τέλος, μακροχρόνιες μελέτες στην Φινλανδία (University of Oulu) και στην Ολλανδία (University of Wageningen) κατέδειξαν ότι οι άντρες που κάνουν ελεγχόμενη κατανάλωση κρασιού καθημερινά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνους που καταναλώνουν άλλους τύπους αλκοόλ ή και καθόλου αλκοόλ, ενώ παρουσιάζουν και αυξημένο μέσο όρο ζωής κατά μέχρι και 5 χρόνια. Βεβαίως, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές, και ίσως θα ήταν χρήσιμο στο σημείο αυτό να κάνουμε ένα “reality check”. Κι αυτό γιατί η πλειονότητα των ερευνών αυτών έχει διεξαχθεί κάτω από εργαστηριακές συνθήκες και με μικρό δείγμα, που μάλιστα τις περισσότερες φορές απαρτίζεται όχι από ανθρώπους, αλλά από σκυλιά ή ποντίκια. Έτσι, ενώ μας δίνουν όντως θετικά και αισιόδοξα μηνύματα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κρασιού, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται γεγονότα και να επηρεάζουν ανάλογα τη συμπεριφορά μας. Με άλλα λόγια, ούτε πρέπει να μας οδηγήσουν σε αλόγιστη κατανάλωση κρασιού με πρόφαση τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ούτε όμως να μας στρέψουν σε ευκαιριακά καταναλωτικά φαινόμενα όπως αυτό της λήψης Resveratrol σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε χάπια, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στην αγορά.
Και βέβαια η ποσότητα αυτή αφορά σε κρασί με αλκοολικό τίτλο 12% – στις (ολοένα και πιο συνηθισμένες) περιπτώσεις κρασιών με αλκοολικό τίτλο που φτάνει και ξεπερνάει το 14%, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του DrinkAware, οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης κρασιού ξεκινούν από απλές παρενέργειες της επόμενης ημέρας (όπως το περίφημο «hangover») και μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνιες ως και μοιραίες παθήσεις. Κάτι τελευταίο και (σχετικά) πιο αθώο, που πρέπει να γνωρίζουμε για το κρασί: Πολλά από τα οξέα που απαντώνται στο σταφύλι μεταφέρονται στο κρασί. Κάποια από αυτά μάλιστα δημιουργούν το στοιχείο της οξύτητας, που είναι απαραίτητο για να χαρίσει στο κρασί ζωντάνια και παλαιωσιμότητα, αλλά και να το κάνει δροσιστικό και ξεδιψαστικό. Τα οξέα αυτά, ωστόσο, μπορούν να κάνουν ζημιά στα δόντια μας, καθώς διαβρώνουν το σμάλτο τους ανεπανόρθωτα. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί πολύ εύκολα, και συγκεκριμένα με ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών μετά την κατανάλωση κρασιού. Το γεγονός, πάντως, ότι τόσες πολλές επιστημονικές μελέτες συνηγορούν σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του κρασιού και ουσιαστικά επαληθεύουν αυτά που γνωρίζουμε εμπειρικά από τους γονείς και τους παππούδες μας, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο.
Μεθυστικά..
Βασίλειος Μαγκάβαλης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου