Η σειρά σερβιρίσματος του κάθε κρασιού
Όπως έχει τονιστεί προηγουμένως, η επιλογή ενός κρασιού που θα συνοδεύσει το γεύμα μας δεν είναι καθόλου
εύκολη υπόθεση. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι καταναλωτές έχουν τα δικά τους γούστα και προτιμήσεις που
αποτελούν άκρως προσωπική υπόθεση του καθενός.
Ωστόσο, όταν έχουμε να συνδυάσουμε ένα κρασί με ένα φαγητό η επιλογή είναι απλή, λαμβάνοντας υπόψη τις
πιο πάνω οδηγίες. Όταν όμως έχουμε περισσότερα από ένα φαγητά ή πιάτα τότε το θέμα δεν είναι καθόλου
απλό.
Συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε μια λογική σειρά που σέβεται τους πιο κάτω βασικούς
κανόνες:
• Τα κρασιά σερβίρονται με βάση τον οινοπνευματικό τους βαθμό. Πρώτα τα χαμηλόβαθμα και μετά τα
ψηλόβαθμα.
• Τα λευκά πριν τα ερυθρά. Με εξαίρεση τα γλυκά αφρώδη ή τα αρωματικά.
• Μεταξύ των ερυθρών προηγούνται τα μαλακά (ελαφρά) και μετά ακολουθούν τα στυφά και σκληρά
κόκκινα που συνήθως συνοδεύουν τα κυρίως φαγητά. Όσον αφορά την ένταση του χρώματος τα
ανοιχτόχρωμα κόκκινα προηγούνται των έντονα έγχρωμων κόκκινων.
• Τα “παγωμένα” πριν τα “της θερμοκρασίας δωματίου”. Εξαίρεση αποτελούν τα αφρώδη και τα αρωματικά
που σερβίρονται στο τέλος παγωμένα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι με τον όρο παγωμένα εννοούμε τις
θερμοκρασίες κατανάλωσης των κρασιών όπως τις περιγράψαμε στο τρίπτυχο φυλλάδιο «ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ
ΖΩΗ ΜΑΣ». Όσον αφορά τη θερμοκρασία δωματίου αυτή κυμαίνεται μεταξύ 12° Κελσίου και 20° Κελσίου.
• Τα ελαφρά πριν τα πλούσια.
• Ένα πλούσιο κόκκινο κρασί, ποτέ δεν σερβίρεται με ψάρι, οστρακοειδή ή μαλάκια. (Ένα κόκκινο κρασί
με τανίνες, σε συνδυασμό με ένα λιπαρό ψάρι αφήνει στο στόμα μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση). Εξαίρεση
μπορεί να αποτελέσει ένα ψάρι που ετοιμάστηκε με σάλτσα από κόκκινο κρασί.
• Ένα μεγάλο κρασί ουδέποτε σερβίρεται από μόνο του στο τραπέζι αλλά πάντοτε μετά από όλα τα
άλλα.
• Ένα μεγάλο λευκό γλυκό κρασί, ουδέποτε σερβίρεται με κόκκινο κρέας ή κυνήγι.
• Τα αφρώδη κρασιά σερβίρονται με βάση τον τύπο τους. Τα ξηρά στην αρχή και τα γλυκά στο τέλος.
• Ποτέ δεν παρουσιάζουμε στο τραπέζι, μαζί με το κρασί, ξίδι, σαλάτα με ξίδι, ξιδάτα ή οτιδήποτε άλλο
με ξίδι...αυτό είναι υπόθεση επιστήμης και όχι γεύσης.
magavali winery

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

Αντιγηραντική Διατροφή

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ