Αναρτήσεις

Τί πιο ιδανικό από το να αφήνεις την φύση από μόνη της να σου χαρίζει τόσο όμορφα και γευστικά προιόντα, όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας!

Εικόνα
Τό κλάδεμα των πρέμνων τής αμπέλου...  Λίγα λόγια απαραίτητα για να δημιουργήσουμε μεγάλα κρασιά με εξαίρεση την ποιότητα και την διάρκεια μέσα στον χρόνο! Το κλάδεμα τού Αμπελιού " Το κλάδεμα της αμπέλου γίνεται, κατά κανόνα, κάθε έτος και απαιτεί ο κλαδευτής πέρα από τη δεξιοτεχνία, να σκέφτεται και να κρίνει πριν από οποιαδήποτε ενέργειά του. Αυτό είναι απαραίτητο για: α. Να ισορροπήσει την παραγωγή με τη βλάστηση σε συνδυασμό με την ηλικία και την ευρωστία_του πρέμνου στη-μελετώμενη περιοχή. β. Να ρυθμίσει την παραγωγή έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διακύμανση. μεταξύ των ετών, όπως συμβαίνει στα ακλάδευτα πρέμνα. γ. Να βελτιώσει την ποιότητα της παραγωγής (περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οξέα), τις διαστάσεις των σταφυλιών και των ραγών, καθώς και την εμφάνιση τους (σταφύλια αραιά ή πυκνά στην περίπτωση των επιτραπέζιων). δ. Να διατηρήσει το σχήμα. Το κλάδεμα καρποφορίας ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων (κεφαλές, αμολυτές) διακρίνεται σε βραχύ,

Όταν πίνουμε κρασί!

        Www.magavaliwinery.blogspot.gr 

"Σάν τό παλιό καλό κρασί"

Εικόνα
Σαν το παλιό καλό κρασί” είναι η φράση που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάτι ή κάποιον που βελτιώνεται όσο περνάει ο χρόνος. Η λέξη κλειδί στη φράση αυτή είναι το ”καλό”, γιατί αν ένα κρασί είναι αμφίβολης ποιότητας, η παλαίωση περισσότερο θα το βλάψει παρά θα το βελτιώσει. Ας μη χάνουμε χρόνο όμως, ελάτε να δούμε όλα όσα θέλατε να μάθετε για την παλαίωση του κρασιού και δεν ξέρατε πού να απευθυνθείτε... Τι σημαίνει παλαίωση; Παλαιώνοντας ένα κρασί, μπαίνουμε σε μία συνειδητή διαδικασία, κατά την οποία αποθηκεύουμε ένα κρασί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, με στόχο να εξελιχθεί και να βρίσκεται στην τέλεια κατάσταση όταν θα έρθει η ενδεδειγμένη στιγμή να το ανοίξουμε. Προσοχή: Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την παλαίωση με τη απλή συντήρηση. Με άλλα λόγια, ένα τυχαίο μπουκάλι κρασί που μας έκαναν δώρο πριν από 2-3 Χριστούγεννα μπορεί να το ανοίξουμε φέτος και να βρίσκεται σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση (δεδομένου ότι δεν το είχαμε στη βεράντα ή δίπλα στο καλοριφέρ καθ’όλο

«Οίνος, ο αγαθός δαίμονας», όπως τον αποκαλεί ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές.

Εικόνα
«Οίνος, ο αγαθός δαίμονας», όπως τον αποκαλεί ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές. Το αγαπημένο ποτό των αρχαίων μας προγόνων. Το συνοδευτικό των γευμάτων μας. Ο σύντροφος στις χαρές και τις στενοχώριες μας. Για τον Έλληνα, το κρασί πάντα κατετάσσετο στα πέντε πρωτογενή στοιχεία της διατροφής του μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά. Ποτό συνοδευτικό του γεύματος, ηρεμιστικό ή φάρμακο είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τη θρησκεία του. Στην ελληνική κοινωνία το κρασί παρευρίσκεται και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις των ανθρώπων, μοιράζεται μαζί τους τις χαρές και τις λύπες. Κοινωνός της ευτυχίας και της δυστυχίας, σφράγισμα της φιλίας και βάλσαμο στις στενοχώριες, είναι ένας έμπιστος και σταθερός σύντροφος. Ένα στοιχείο που συνέβαλλε σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμισή των ελληνικών κρασιών είναι η σωστή αξιοποίηση του ελληνικού αμπελώνα. Η γεωγραφία της χώρας ευνόησε τη δημιουργία μικρών ανεξάρτητων αμπελώνων. Αν και στον γεωγραφικό χάρτη τ

Η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου!

Εικόνα
Το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής. Τ΄αμέτρητα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισμό προμηθεύονται τα θρεπτικότερα συστατικά από τα σταφύλια που τ΄ανανεώνουν και τα ζωογονούν σύντομα. Τα καινούργια δε κύτταρα που με την εναλλαγή της ύλης αντικαθιστούν τα γηρασμένα και φθαρμένα, αποκτούν νέαν ζωτικότητα, ελαστικότητα κι ακμή κι επομένως οι ίνες και οι ιστοί απαλλάσσονται από την τραχύτητα, οι αρτηρίες και τα νεύρα ελευθερώνονται από τη σκλήρωσι, οι μυς ξαναποκτούν την ευλυγισία τους – με δυό λόγια το σώμα πραγματικά ξανανιώνει. Όση θρεπτική αξία έχει μια οκά σταφύλια δεν βρίσκεται σε δέκα μεγάλες μπριζόλες ή σε είκοσι αυγά. Εκτός που σ΄αυτά βρίσκονται οι αναγκαιότερες βιταμίνες, περιέχουν ως 20% ζάχαρη, που είναι τόσο ωφέλιμη. Το δε άφθονο νερό τους είναι υγιεινότατο, είναι το μόνο αποτελεσματικό αντιφάρμακο υγρό κ

Ποιά είναι η απόλαυση ενός πλούσιου καί ενός φτωχού?

Εικόνα
Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 Ο οίνος... Ο οίνος μας δίνει ένα εξαιρετικό μείγμα αυθεντικών, ποικίλων αλλά και ευγενών απολαύσεων που κανένα άλλο προϊόν που παράγει ο άνθρωπος δεν μας προσφέρει.  Και είναι μια απόλαυση που η σχέση τιμής απόδοσης είναι πραγματικά ανυπέρβλητη: Μια απόλαυση ίδια σε ένταση και βάθος τόσο για τον πλούσιο όσο και για το φτωχό, τον "ειδήμονα" γευσιγνώστη όσο και για τον απλό φίλο ή τον περιστασιακό καταναλωτή. Και η (ΜΟΝΗ) σχεδόν απόλαυση συμβατή με την καλή υγεία.  Η απόλαυση του οίνου είναι τόσο άμεση, όσο και έμμεση, αλλά και ενισχυτική άλλων απολαύσεων. Άμεση, γιατί ένα καλό κρασί μας αρέσει αυτό καθεαυτό, αλλά ένα καλό κρασί θα ενισχύσει - σε απίστευτο βαθμό για έναν μη οινόφιλο - την απόλαυση που παίρνουμε από όλα τα φαγητά, ακόμα και από τα γλυκά ή τα φρούτα.  Το σωστό "ταίριασμα" του κάθε φαγητού με το "σωστό" κρασί, θα ενισχύσει και θα βελτιώσει γεύσεις του φαγητού, θα αποκαλύψει άλλες που δεν υπήρχαν σε αυ

Γεύση από τόν τόπο μας.

Εικόνα
Γεύση από Ελλάδα..  Οί αμπελώνες μας καλλιεργούνται μέ ειδικές μεθόδους ολοκληροτικά φυσικές. Βρίσκονται σε προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη όπου τα εδάφη είναι κατάλληλα γιά νά θρέψουν τά πρέμνα μέ τά κατάλληλα συστατικά... Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης ή ορεινή περιοχή πού κύριο λόγο έχουν οί κλιματολογικές συνθήκες. Ο τρύγος γίνεται χειρονακτικά, χωρίς τήν καταπόνηση τών σταφυλιών 🍇 Ακολουθεί η φυσική τεχνική τής επεξεργασίας των στεμφύλων χωρίς μηχανικές καταπονήσεις... Έτσι δέν αλιώνονται τά γευστικά χαρακτηριστικά τού οίνου. Η διαλογή τών σταφυλιών καί ο διαχωρισμός της ρόγας από τα τσάμπουρα κάνουν την διαφορά στά ισσοροπιμένα γευστικά αρωματικά χαρακτηριστικά τού οίνου. Ύστερα από την αλκοολική ζύμωση,κάτω από σταθερές θερμοκρασίες ομαλά και απολύτως ελεγχόμενα ο οίνος πού παραλαμβάνουμε μετά από μιά επιτυχημένη ζύμωση σταθεροποιήται φυσικά χωρίς την προσθήκη χημικών βλαβερών ουσιών . Στή συνέχεια μεταφέρεται σε δρύϊνα Γαλλικά βαρέλια μέ φυσική ρο