Η σχέση έδαφος και αμπέλι!


Στη σχέση έδαφος και αμπέλι, ο ρόλος του εδάφους είναι διττός: αποτελεί το φυσικό υπόβαθρο που στηρίζει το αμπέλι, καθώς και το υπόστρωμα όπου θα βρει αυτό την απαραίτητη για τη θρέψη του «τροφή».

Γιατί το αμπέλι έχει ανάγκη από αέρα, φώς, νερό και διάφορα στοιχεία (άζωτο, φώσφορος, κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο, θείο κ.ά.).

• Το χειμώνα, το αμπέλι αναπαύεται. Ο αμπελουργός το φροντίζει, το λιπαίνει και το κλαδεύει, αφαιρώντας το μεγαλύτερο τμήμα του ξύλου, που δημιουργήθηκε την προηγούμενη χρονιά.

• Στην αρχή της άνοιξης, οι χυμοί αρχίζουν να κυκλοφορούν στο φυτό και όταν η θερμοκρασία αυξηθεί αρκετά, τα «μάτια» του φυτού ανοίγουν, αναπτύσσονται τα πρώτα φύλλα και μεγαλώνουν οι βλαστοί. Το αμπέλι ανθίζει, τα άνθη γονιμοποιούνται και «δένει» ο καρπός: το σταφύλι.

• Το καλοκαίρι, το σταφύλι ωριμάζει, αυξάνει δηλαδή σε μέγεθος, αποκτά χρώμα και γλυκύτητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ξινή, άγουρη γεύση του.

• Το φθινόπωρο (σε κάποιες περιπτώσεις από το τέλος του καλοκαιριού), όταν πλέον τα σταφύλια αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα και άρωμα, όταν η σχέση σακχάρων και οξέων είναι η κατάλληλη (τεχνολογική ωρίμαση) και όταν οι σύνθετες μετρήσεις που εφαρμόζουν αμπελουργοί και οινολόγοι δίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχει φτάσει η εποχή του τρύγου.
Η απόφαση της χρονικής αυτής στιγμής επηρεάζει δραστικά το χαρακτήρα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, του κρασιού και είναι ίσως η πιο σημαντική για κάθε οινοποιό, σε κάθε εσοδεία.

(Η παρούσα ημερολογιακή περιγραφή αφορά το βιολογικό κύκλο του αμπελιού στο νότιο ημισφαίριο, που έχει περίπου 6 μήνες διαφορά με αυτόν του βορείου).

Εκτός από το κλίμα, η ποικιλία αμπέλου και το έδαφος κάθε περιοχής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.
Ο συνδυασμός όλων των προαναφερόμενων παραγόντων αποτελεί τον πυρήνα του οικοσυστήματος μιας περιοχής.
Στην περίπτωση της αμπελοκαλλιέργειας ονομάζεται αμπελοτόπι (ή terroir) και παίζει καθοριστικό ρόλο για το αμπέλι και το κρασί, μαζί βέβαια με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Θησαυρός•
μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν για τους οινόφιλους όλου του κόσμου οι οινοποιήσιμες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας, αφού αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των ελληνικών κρασιών με κύριο βασικό προτέρημα τις κλιματολογικές, ιδανικές συνθήκες πού επικρατούν.
Στήν Σκοτεινή Αργολίδας στον κτήμα Magavali winery όπου καλλιεργούμε το βελούδινο αγιωργίτικο ερυθράς Οινοποίησης και το ντελικάτο Μοσχοφίλερο στην χροιά τού λευκού χρυσού, η σύσταση του εδάφους μάς καλύπτει σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γιά να παραχθούν υψηλής ποιότητας σταφύλια 🍇
Και με τέχνη και επιστήμη μαζί στο οινοποιείο μας δημιουργούμε αυθεντικές γεύσεις πού αποτελούν γεύσεις ζωής.
Μεθυστικά 🥀
Βασίλειος Μαγκάβαλης 🙏

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αντιγηραντική Διατροφή

Ο βασιλιάς Αγκαίος...

ΑΕΙΧΡΟΝΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ